Allt du behöver veta om artros
Hem NYHETER Allt du behöver veta om artros

Allt du behöver veta om artros

Publicerat av: Redaktionen

Det finns idag en okunskap om sjukdomen artros som är världens vanligaste ledsjukdom.

Allt du behöver veta om artros 1

Information är en viktig pusselbit för att behandla och förebygga artros

Enligt BOA:s (Bättre Omhändertagande av personer med Artros) mätningar är det endast fyra procent av alla artrospatienter som söker sig direkt till en fysio- eller arbetsterapeut, som också är de som handleder en patient genom behandlingen. För att möta behovet av kunskap har eHälsoföretaget Joint Academy som jobbar med artros dagligen samlat information och vetenskapliga studier på ett ställe, artros.org.

– Att samla vetenskaplig forskning och göra den tillgänglig och lättförståelig hjälper både de som är drabbade av artros, de som är i riskzonen och även de som jobbar med patienter som har artros. Statistiken från BOA visar att det finns ett behov av just information, säger Maria Blomqvist, kommunikationsansvarig på Joint Academy.

För att boka en tid med en fysioterapeut krävs ingen remiss. Det är även fördelaktigt att en person med artros får påbörja sin behandling i ett så tidigt skede som möjligt.

Svar på frågor om artros, behandling och diagnos

Idag finns mycket forskning om artros som svarar på frågor som riskfaktorer, symtom och behandling. En del av forskningen ligger som underlag för den patientutbildning som är en obligatorisk del av behandlingen enligt Socialstyrelsens riktlinjer. En av de senaste publicerade studierna från sverige handlar om digital behandling av artros.

– Studier kan ibland vara svåra att förstå och är ofta skrivna på engelska, men det är bra och viktig information som gemene man har stor nytta av och därför ser vi ett behov av att samla och återge den kunskap som finns i det här formatet, säger Maria.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>