Hem NYHETER Amgen och Adaptive i strategiskt partnerskap i kampen mot covid-19

Amgen och Adaptive i strategiskt partnerskap i kampen mot covid-19

Publicerat av: Redaktionen

Amgen och Adaptive Biotechnologies går samman för att utveckla fullt humana neutraliserande antikroppar riktade mot SARS-CoV-2.

Amgen och Adaptive i strategiskt partnerskap i kampen mot covid-19 3– Kombinationen av Adaptives egenutvecklade plattform för identifiering av virusneutraliserande antikroppar och Amgens expertis inom immunologi och utveckling av innovativa antikroppsbehandlingar ger unika förutsättningar för snabba framsteg, säger Maria Eriksson Svensson, medicinsk chef för Amgen Sverige.

Covid-19 har på kort tid utvecklats till en global pandemi som redan skördat ett stort antal dödsoffer, och ett flertal initiativ har tagits för att så snabbt som möjligt få fram ett effektivt och säkert vaccin eller en behandling som kan bota och kanske även förebygga infektion med det nya coronaviruset SARS-CoV-2. Ett av de behandlingskoncept som anses mest lovande är läkemedel baserade på antikroppar, en teknologi där Amgen sedan länge är ledande. Med ambitionen att på kortast möjliga tid kunna utveckla en läkemedelskandidat har Amgen utan dröjsmål ingått ett strategiskt partnerskap med Adaptive Biotechnologies som förfogar över en egenutvecklad teknologisk plattform för identifiering av virusneutraliserande antikroppar. Verkningsmekanismen bygger på att neutraliserande antikroppar försvarar friska celler genom att störa den biologiska funktionen hos ett invaderande virus.

– Förhoppningen är att dessa antikroppar ska kunna användas både för att behandla personer som insjuknat i covid-19 och ges förebyggande till exempel sjukvårdspersonal eller andra med ökad risk att exponeras för SARS-CoV-2, säger Maria Eriksson Svensson.

Med hjälp av sin unika Immune Medicine Platform screenar Adaptive Biotechnologies den massiva genetiska mångfalden av B-cellsreceptorer från individer som har genomgått infektion med SARS-CoV-2. Detta i sin tur möjliggör identifiering av tiotusentals naturligt förekommande antikroppar från covid-19-överlevare, antikroppar av vilka man sedan kan välja dem som effektivast neutraliserar SARS-CoV-2.

I nästa steg tillämpar Amgen sin världsledande ingenjörskonst inom antikroppsteknik och läkemedelsutveckling för att utveckla och tillverka antikroppar utformade för att binda och neutralisera SARS-CoV-2. Amgens helägda dotterbolag i Reykjavik, deCODE Genetics, bidrar med genetiska data från sitt unika material från covid-19-patienter.

– Vi sätter stort hopp till att den kraftsamling som Amgen och Adaptive nu gör ska resultera i en lovande läkemedelskandidat som så snart som möjligt kan prövas i kliniska studier, säger Maria Eriksson Svensson.

Mot bakgrund av situationens allvar och akuta karaktär inledde de båda företagen arbetet omedelbart utan att invänta slutförandet av finansiella detaljer och villkor.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>