Antikroppar efter mild covid-19 håller i minst ett år och binder också den nya Delta-varianten
Hem COVID-19 Antikroppar efter mild covid-19 håller i minst ett år och binder också den nya Delta-varianten

Antikroppar efter mild covid-19 håller i minst ett år och binder också den nya Delta-varianten

Publicerat av: Redaktionen

COMMUNITY-studien som undersöker långtidsimmunitet efter covid-19, har nu följt deltagare i ett år och ser att de allra flesta har kvar höga nivåer av antikroppar ett år efter infektion.

Man har undersökt om antikropparna binder både till originalviruset samt till ett flertal nya varianter, däribland Alpha (tidigare kallad B 1.117) och Delta, som står för spridningen just nu i Sverige och Europa.

Resultaten talar för fortsatt gott skydd ett år efter naturlig infektion.

Under våren 2020 samlades prover in från över 2 000 medarbetare på Danderyds sjukhus, där ca 19 procent visades ha antikroppar mot SARS-CoV-2. Prover samlades också in från drygt 100 inneliggande covid-19 patienter. Nu har ett år gått och 12 månaders-uppföljningen har slutförts.

Man har i studien tittat närmare på en grupp studiedeltagare som insjuknade våren 2020 och som ännu inte vaccinerat sig. I denna grupp har man kunnat studera immuniteten efter naturlig infektion över ett års tid. Resultaten visar att över 80 procent av de som hade milda symptom våren 2020 fortfarande, ett år senare, har mätbara antikroppsnivåer. Motsvarande analyser har även gjorts i den grupp patienter som sjukhusvårdades för covid-19, och där har alla fortsatt mätbara antikroppsnivåer ett år efter infektionen.

Forskarna har även tittat på antikropparnas förmåga att binda de nya virusvarianterna, och funnit att de också binder Alpha- och Delta-varianterna som nu står för majoriteten av spridningen i Sverige och Europa.

Antikroppar efter mild covid-19 håller i minst ett år och binder också den nya Delta-varianten

Bild inifrån COMMUNITY-studiens labb på Danderyds sjukhus. Foto: Ludvig Kostyál

− Genom att undersöka studiedeltagarna så regelbundet som var fjärde månad har vi samlat unik data som visar förloppet under ett år. Sammanfattningsvis kan vi säga att vi ser ett generellt gott antikroppssvar ett år efter mild covid-19. En osäkerhet har tidigare varit om immuniteten efter naturlig infektion av originalviruset även skyddar mot de nya virusvarianterna, såsom Alpha och Delta. Det är betryggande att vi ser att antikropparna binder även dessa mer smittsamma virusvarianter, säger Charlotte Thålin, specialistläkare och ansvarig forskare för COMMUNITY-studien vid Danderyds sjukhus.

− Trots detta positiva besked är det är viktigt att var och en fortsätter följa rekommendationer från myndigheter, och vaccinerar sig oavsett om man har haft covid-19 eller inte. Vi ser att antikroppsnivåerna hos de som tidigare haft covid-19 stiger betydligt efter vaccination, och vi vet ännu inte hur nivåerna korrelerar till skyddets varaktighet, säger Sebastian Havervall, biträdande överläkare vid Danderyds sjukhus och doktorand i projektet.

COMMUNITY-studien fortsätter

− Nu fortsätter COMMUNITY-studien och nästa provtagning sker i augusti/september då de flesta deltagare troligtvis är vaccinerade. Vi kommer att fortsätta jämföra immunförsvaret efter naturlig infektion och efter vaccination, samt titta på immunsvaret efter olika typer och kombinationer av vaccin. Studiegruppen är unik och vi fortsätter följa deltagarna med löpande provtagningar framöver, säger Charlotte Thålin.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>