Hem TEKNIK Avancerad röntgenteknik ger ny kunskap om Ménières sjukdom

Avancerad röntgenteknik ger ny kunskap om Ménières sjukdom

Publicerat av: Redaktionen

Balansorganet i innerörat är omgivet av kroppens hårdaste ben.

Avancerad röntgenteknik ger ny kunskap om Ménières sjukdom 2

Synkrotronröntgen av organen i innerörat. Kärlen som har getts en grön färg på bilden tros suga upp och rengöra vätskan i innerörat.

Med hjälp av så kallad synkrotronröntgen har forskare vid Uppsala universitet upptäckt ett dränagesystem som förmodligen spelar en stor roll för uppkomsten av Ménières sjukdom som är vanligt förekommande och orsakar yrsel. Resultaten publiceras i tidskriften Scientific Reports.

Ménières sjukdom yttrar sig i plötsligt påkomna yrselattacker, hörselnedsättning och tinnitus. Sjukdomen anses bero på att för mycket vätska ansamlas i innerörat och ungefär 30 000 personer i Sverige uppskattas vara drabbade av den.

Forskarna bakom den nya vetenskapliga artikeln har undersökt människans mycket svårstuderade organ i innerörat som är omgivet av kroppens hårdaste ben. Med hjälp av synkrotronröntgen, en avancerad och kraftfull form av skiktröntgen, kunde de studera balansorganet med omgivande blodkärl. Eftersom tekniken alstrar alltför hög energi för att användas på levande människor undersöktes donerade tinningben.

Bilderna av innerörat rekonstruerades till en tredimensionell modell i ett datorprogram och forskarna upptäckte ett dränagesystem inne i det hårda benet som tros förklara hur vätskan i innerörat sugs upp. Upptäckten kan leda till att man bättre förstår hur och varför Ménières sjukdom uppstår.

Synkrotronröntgen-undersökningen utfördes i Saskatoon, Saskatchewan i Kanada. Studien har utförts tillsammans med Dr Sumit Agrawal och Dr Hanif Ladak som är forskare i London, Ontario i Kanada.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>