Avancerad vård i hemmet – framtidens sjukvård
Hem NYHETER Avancerad vård i hemmet – framtidens sjukvård

Avancerad vård i hemmet – framtidens sjukvård

Publicerat av: Redaktionen

Framtidens sjukvård. Unik utbildning. Arbete med patienter i alla åldrar.

Avancerad vård i hemmet – framtidens sjukvård 1

Åsa Thomson har själv läst utbildningen till distriktssköterska med inriktning avancerad vård i hemmet. Hon har jobbat inom yrket några år och undervisar nu på programmet.

-Anledningen till att jobbet är så fantastiskt roligt är att man får möjlighet att hjälpa våra patienter i deras verklighet hemma hos dem och verkligen göra skillnad, säger universitetsadjunkt Åsa Thomson som undervisar på specialistsjuksköterskeutbildningen mot distriktssköterska med inriktningen avancerad vård i hemmet på Högskolan Väst.

Sverige har en allt mer åldrande befolkning. Ett minskat antal vårdplatser på våra sjukhus innebär att en stor del av den avancerade vården med äldre kommer att behöva bedrivas inom kommunal hälso- och sjukvård.

Därför är det från Högskolan Västs sida viktigt att ge denna utbildningen.

-Utbildningen ligger i tiden, då allt fler vårdas i hemmet. Den svarar mot de nya direktiven om samordnad vård från Socialdepartementet, säger universitetslektor Britt Hedman Ahlström på Högskolan Väst och fortsätter.

-Arbetsgivare, både i kommun och primärvård ser positivt på utbildningen. Arbetsmarknaden är god och studenterna får arbete inom deras organisationer.

-Många sjuksköterskor får utbilda sig på arbetstid, trenden är att kommunerna går in och finansierar utbildningsplatser, fyller universitetslektor Margareta Karlsson i.

Se den filmade intervjun med Åsa:

Åsa – hur är det att jobba som distriktssköterska med inriktningen avancerad vård i hemmet?

-När man arbetar som distriktssköterska med inriktning mot avancerad vård i hemmet så har vi patienter med både små och stora vårdbehov. Det kan vara allt från patienter som behöver hjälp med andning via ventilatorer till patienter som befinner sig i psykisk ohälsa som behöver stödjande samtal. Så det är ett stort spektrum från att inte använda några tekniska hjälpmedel alls till teknik som nästan motsvarar en IVA-avdelning – fast med den skillnaden att patienterna som vi vårdar i hemmen är stabila i sin sjukdom, säger Åsa Thomson och fortsätter.

– Personerna vi distriktssköterskor möter och vårdar är personer i alla åldrar, allt från barn till äldre personer. Tillsammans med patienterna hittar vi lösningar som ger mervärde för dem. Detta gör vi i team där distriktssköterskan med sin omvårdnadskompetens blir en naturlig ledare och utser vilka övriga kompetenser som behövs. Det kan vara undersköterskor, läkare, arbetsterapeut, sjukgymnast, dietist, kurator eller ambulanspersonal.

Utbildning både på hel- och halvfart

Utbildningen kan läsas både på halv- och helfart, vilket gör det möjligt att både studera och att arbeta. Och på frågan vem utbildningen riktar sig till svarar Margareta Karlsson:

-Utbildningen riktar sig till legitimerade sjuksköterskor som vill vara med och utveckla framtidens vård – att arbeta med avancerad vård i hemmet.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>