Den politiska majoriteten i Västra Götalandsregionen, GrönBlå Samverkan, har beslutat att skjuta på beslutet om ett införande av ett vårdval inom regionens mödrahälsovård.
Orsaken till att beslutet dröjer är att utredningen kring den tekniska lösningen för en sammanhållen journalföring har dragit ut på tiden. För den politiska majoriteten har en sammanhållen journal, från barnmorskemottagningen till förlossningskliniken, varit ett krav för att kunna fatta beslut om ett införande.
-Jag är övertygad om att ett vårdval inom mödrahälsovården skulle vara positivt för regionens blivande föräldrar. Samtidigt var vårt absoluta krav i den pågående utredningen om ett vårdval att patientsäkerheten skulle säkerställas och förbättras gentemot dagens förhållanden med de privata vårdgivare som redan finns. Den delen av utredningen har dragit ut på tiden och då har vi kommit fram till att låta den majoritet som tillträder efter valet i höst att fatta beslut i frågan, säger Jonas Andersson (L), ordförande i Hälso- och sjukvårdsstyrelsen.
Det var i januari 2016 som hälso- och sjukvårdsstyrelsen gav i uppdrag att genomföra en utredning inför ett kommande införande av ett vårdval inom regionens mödrahälsovård. Utredningen visade på ett antal fördelar. I utredningen listades också ett antal risker med ett vårdval och förslag på lösningar. Utredningen kring en teknisk lösning för att uppnå en sammanhållen journalföring, dvs att en journal från barnmorskemottagningen ska vara tillgänglig på förlossningskliniken, har dragit ut på tiden och förväntas vara klar tidigast sent i vår.
-Det förslag om vårdvalets utformning som presenterats har på ett mycket bra sätt omhändertagit de risker som lyftes upp tidigt i utredningen. Förslaget visar också på de vinster för regionen och fördelar för de blivande föräldrarna som ett vårdval skulle föra med sig. Hade vi haft den sista pusselbiten på plats hade vi fattat beslutet, fortsätter Jonas Andersson (L)
Förberedelserna för att skapa ett system som möjliggör en sammanhållen journalföring kommer att fortsätta.
Även om en ny majoritet väljer att inte införa ett vårdval inom mödrahälsovården, kommer det nyutvecklade systemet att kunna nyttjas av de privata aktörer som upphandlats i Göteborg och Södra Bohuslän och som redan verkar inom regionen. Även arbetet med vårdvalets uppdragsbeskrivning och ersättningsmodell kan användas som ett underlag för uppdrag och beställningar till egen regi för att skapa mer jämlika förutsättningar i hela regionen.
-Den politiska oppositionen har varit väldigt negativ till ett vårdval, oavsett vilka förslag som lagts fram. Det är tydligt att deras avoga inställning inte handlar om vårdvalets faktiska utformning eller konsekvenser, utan är ett generellt motstånd mot mångfald och valfrihet. Vi har därför landat i slutsatsen att det, med det motstånd som finns, inte är rätt att lägga fram förslaget så här tätt inpå valet med ett införande under början av nästa mandatperiod, avslutar Jonas Andersson (L).