Hem NYHETER Citikliniken Senior och Vårdbolaget Tiohundra startar ett mobilt primärvårdsteam under Corona-krisen.

Citikliniken Senior och Vårdbolaget Tiohundra startar ett mobilt primärvårdsteam under Corona-krisen.

Publicerat av: Redaktionen

Citikliniken Senior – Citikliniken och Lugn&Ro, i Norrtälje startar ett mobilt primärvårdsteam tillsammans med Vårdbolaget Tiohundra för att avlasta Norrtälje Sjukhus under Corona-epidemin.

Citikliniken Senior och Vårdbolaget Tiohundra startar ett mobilt primärvårdsteam under Corona-krisen. 3Coronaviruset framfart i Region Stockholm innebär stora utmaningar för regionens alla sjukhus. Kommunalförbundet för Sjukvård och Omsorg i Norrtälje har anpassat styrande regelverk i Region Stockholm för Norrtäljes lokala förutsättningar under den pågående Corona epidemin.

En ständigt tillströmmande patienter med Covid-19 till regionens sjukhus innebär att de allra sjukaste hamnar på intensivvårdsavdelningar och övriga vårdplatser fylls upp med Corona-patienter. Hela regionen är nu under omställning för att klara situationen med både nya Corona-patienter och andra patienter som annars behöver sjukhusvård. Resurser inom sjukvården måste användas så effektivt som det är möjligt under denna Corona pandemi för att rädda liv och samtidigt måste både den akuta och den nödvändiga vården fortgå.

I Norrtälje ställs därför nu vården snabbt om för att möta denna utmaning där Tiohundra via delegation från Kommunalförbundet för Sjukhusvård och omsorg i Norrtälje har ansvar över vårdflöden i Norrtälje Kommun.

I praktiken innebär det att en rad av initiativ och samverkanslösningar mellan sjukhusvården, primärvården och övrig vård i kommunen snabbt måste komma igång. Ett av många andra sådana samverkansinitiativ är mobila team. Genom att inrätta mobila team med hög medicinsk kompetens kan teamet bedöma och vårda patienter hemma istället för på akutsjukhuset och vårdcentralen. Detta kommer att betydligt avlasta sjukhuset från inneliggande patienter när sjukhuset växlar upp för att ta emot fler corona-patienter.
Citikliniken och Lugn&Ro står för det första mobila primärvårdsteamet i Norrtälje Kommun som koordineras från TioHundra med uppdrag från sjukhusmottagningar och vårdavdelningar. Det mobila teamet, Citikliniken Senior, kan även ta uppdrag från andra vårdcentraler, inom hela kundvalet och LSS. Mobila primärvårdsteamet kan med tiden komma att utökas med flera mobila team och i samverkan med övriga vårdcentraler i kommunen.

– Vårt uppdrag i kommunen är nu helt under omvandling där vi dels måste klara vård som inte kan anstå i vår egen verksamhet och denna mobila vårdcentral. Vi ingår nu i en livsviktigt kedja där det direkt handlar om att rädda liv och alla utförare i kommunen har nu en helt fantastisk samlande samverkan. När vi har kommit igenom denna epidemi inom förhoppningsvis en snar framtid så kanske en del av dessa nya täta samverkansinitiativ är värda att fortsätta i en mer permanent form, säger Roger Svensson verksamhetschef för Citikliniken och ansvarig för det mobila primärvårdsteamet i kommunen.

Den medicinska kompetensen i det mobila teamen kan bestå av kombinationer av läkare, sjuksköterskor och undersköterskor beroende på uppdrag och fler rullande bilar. Tät samverkan med både patienten och därifrån uppdraget kommer ifrån är av största betydelse för att detta ska bli framgångsrikt.

Typiska uppdrag kan vara akuta bedömningar och åtgärder med provtagning, blodtransfusioner, injektioner, antibiotikabehandling med mera och kan röra planerade återbesök på akuten eller för inneliggande vård som istället kan skötas i hemmet.

Mobila primärvårdsteamet rullar omedelbart igång denna vecka.
Det här är en svår tid för många i samhället och samtidigt ser vi en stor uppslutningen i hela samhället att hjälpa till på olika sätt. För de som är i behov av primärvården så ska den fungera för vård som inte kan anstå även under pandemin så inte akutsjukvården överbelastas. Som exempel är det viktigt att man går på de kontroller man blir kallad till och får sina recept i tid och att läkemedlen hämtas ut i god tid.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>