Hem NYHETER 17 miljoner satsat på UIC-bolag

17 miljoner satsat på UIC-bolag

Publicerat av: Redaktionen

Nu har 10 UIC-bolag med innovativa affärsidéer fått 17 miljoner kronor från Vinnova genom der senaste utlysningarna.

17 miljoner satsat på UIC-bolag 2

Per Bengtsson, vd på UIC

Det är APR Technologies, BioCell Analytica, Infrasonik, Manta Wind, Nanosized Sweden, Optima Planta, Peafowl Solar Power och SciFree som finns med bland de utvalda bolagen och får dela på 7 miljoner kronor. UICs alumnbolag iCellate Medical och Pelago Bioscience får 5 miljoner kronor vardera.

– Vi gläds med bolagen över den starka satsningen som har gjorts på dem. Det är mycket välförtjänt, då bolagen i hård konkurrens med många andra svenska bolag kunnat förklara och bevisa värdet av sin innovation. En sådan nyhet under dessa tuffa tider är extra välkommen för bolagens fortsatta utveckling, säger Per Bengtsson, vd på UIC.

Vinnova har under våren valt ut små och medelstora företag med innovativa och internationellt konkurrenskraftiga affärsidéer som kan bidra till hållbar tillväxt.

Utlysningen ”Innovativa startups steg två” riktar sig till företag som har genomfört projekt i steg ett, och erbjuder finansiering på upp till 900 000 kr. Syftet är att finansiera fortsatt utveckling av den lösning som de har tagit fram i steg ett, som kan bidra till ekonomisk tillväxt och nya jobb.

UIC-bolag som fick finansiering genom Innovativa startups steg 2:

·       Manta Wind, 900 000 kr. I projektet Manta Wind utvecklas ett nytt flytande vindkraftverk. Genom att utnyttja verkets rotation kan vindkraftverket göras 70 % lättare än den ledande konkurrenten och även lösa problemet med komplexa operationer och tunga lyft till havs.

·       Nanosized Sweden, 900 000 kr. Nanosized möjliggör lönsam masstillverkning av nanochip- och kvantdatorchiptillverkning genom att tillhandahålla unikt nano-rent vatten, NPW™, för tillverkningsprocessen av halvledare.

·       Optima Planta, 900 000 kr. Med tekniken aeroponik har Optima Planta tagit fram ett automatiserat odlingssystem. Bolaget utvecklar en teknisk plattform för att odla växter utan jord, solljus eller bekämpningsmedel – vertikalt, lokalt och året runt oavsett årstid.

·       Peafowl Solar Power, 900 000 kr. Peafowl Solar Power har utvecklat en ny typ av solceller som är högtransparenta, prisvärda, effektiva, stabila och uppfyller FNs hållbarhetsmål, för framtida integration i byggnader eller annat material.

·       SciFree, 900 000 kr. SciFrees tekniska infrastruktur hjälper forskare och universitetsbibliotek som vill minska sin arbetsbörda för publicering och uppnå öppen, demokratisk, åtkomst genom att automatisera delar av arbetsflödet vid publicering.

I utlysningen ”Innovationsprojekt i små och medelstora företag” har två UIC-bolag erbjudits finansiering för att utveckla sina innovationsprojekt till lösningar som är väsentligt bättre än vad som redan finns på marknaden. Finansieringen syftar till att ta fram prototyper, demo, tester och validering av nya processer.

UIC-bolag som fick finansiering via Innovationsprojekt i SME företag:

·       APR Technologies 1 541 250 kr. APR Technologies har utvecklat effektiva elektro-hydrodynamiska pumpar för temperaturreglering, för utveckling av energisnåla och mer effektiva batterisystem till rymd- och bilindustrin.

·       Infrasonik 857 704 kr. InfraHeater är en branschrevolutionerande metod att värma metall inom metallindustrin. Processen innebär att metall kyls på ett effektivt sätt genom kraftig turbulens av infraljud, vilket reducerar cykeltider och ökar kvalitet på slutprodukten.

I utlysningen, ”Eurostars 2” har två av UICs alumnbolag fått finansiering på 5 miljoner kronor för marknadsnära forsknings- och innovationsprojekt inom teknikområden via internationellt samarbete. Syftet med finansieringen är att projektet ska leda till marknadsintroduktion av den nya produkten eller tjänsten.

·       iCellate Medical, 5 000 000 kr. ELEVATE levererar ett nytt immun-läkemedel för individanpassad behandling av bukspottkörtelcancer och äggstockscancer, två diagnoser som annars har dålig prognos.

·       Pelago Bioscience, 5 000 000 kr. Pelago Bioscience har utvecklat en patenterad plattform, Cellular Thermal Shift Assay (CETSA), för kvantitativa mätningar, som hjälper framför allt läkemedelsbolag att förstå hur deras läkemedelskandidater fungerar och vilka molekyler som har bäst potential att bli en färdig medicin.

Företag inom livsmedelskedjan har möjlighet att söka finansiering från Vinnova. Målet är att stimulera att fler kommersiellt gångbara innovativa produkter och tjänster når marknaden genom till exempel nya företag, licensiering eller utveckling av existerande företag. UIC-företaget BioCell Analytica har fått verifieringsmedel genom utlysningen för att verifiera sin nästa affär.

·       BioCell Analytica, 45 000 kr. BioCell Analyticas biologiska analysmetoder hjälper dricksvatten- och avloppsreningsverk som vill säkerställa god vattenkvalitet genom mätning av biologiska effekter orsakade av hälsofarliga kemikalier i vattnet.

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>