Cochlear lanserar Baha® SoundArc – ett helt nytt icke-kirurgiskt hjälpmedel för benledning
Hem NYHETER Cochlear lanserar Baha® SoundArc – ett helt nytt icke-kirurgiskt hjälpmedel för benledning

Cochlear lanserar Baha® SoundArc – ett helt nytt icke-kirurgiskt hjälpmedel för benledning

Publicerat av: Redaktionen

Baha SoundArc är ett hjälpmedel för människor med konduktiv hörselnedsättning1, kombinerad hörselnedsättning eller ensidig dövhet (SSD).

Cochlear lanserar Baha® SoundArc – ett helt nytt icke-kirurgiskt hjälpmedel för benledning 1

Baha® SoundArc med Baha 5 ljudprocessor och Baha Smart App

Den är ett icke-kirurgiskt demoband som placeras runt bakhuvudet och som fungerar tillsammans med alla Cochlears Baha 5-ljudprocessorer.

”Alla tidigare icke-kirurgiska lösningar har fästs runt huvudet eller på örat. Med Baha SoundArc ville vi hitta ett sätt att leverera utmärkt ljudkvalitet, kraftfull prestanda och en passform för alla huvudformer och -storlekar, utan att kompromissa med komforten. Det är det som gör SoundArc så unik”, säger Mats Dotevall, chef för design och utveckling på Cochlear Bone Anchored Solutions AB (CBAS).

Fler människor förväntas prova på att höra genom benledning

Från april till juni 2017 genomfördes ett första försöksprogram på ett antal utvalda kliniker i Storbritannien där man utvärderade hur nöjda användarna var med Baha SoundArc. Resultaten var i överlag mycket positiva och 85% av de som testade SoundArc i hemmet var mycket nöjda.

Jane Beavan som är klinisk forskare inom audiologi vid Countess of Chester-sjukhuset i Storbritannien och vars klinik var med i det första försöksprogrammet förklarar varför hon tror att SoundArc kommer att få fler människor att vilja prova benledning.

”De demoenheter som finns tillgängliga idag har inte utvecklats mycket, och de har vissa begränsningar. Det jag gillar allra mest med SoundArc är den slimmade, moderna designen som jag är övertygad om att våra patienter kommer att uppskatta. Jag hade en tonårig patient som övervägde ett Baha-system som ett potentiellt alternativ men som var tveksam till att använda de befintliga demoenheterna i skolan. Men när jag gav henne SoundArc ville hon gärna prova.”

Ger barn fler alternativa hörsellösningar

Baha Softband som kom 2002 har varit ett utmärkt långsiktigt alternativ för barn som är för små eller inte är redo för ett benledningsimplantat. Det har gett tusentals barn den förstärkning de behöver för att höra från tidig ålder.

Med lanseringen av Baha SoundArc utökar Cochlear sitt redan breda utbud av hörsellösningar för barn. ”För oss handlar det inte om att hitta något som passar alla, utan om att vi alltid måste förnya oss och ge våra kunder alternativ som passar både deras livsstil och deras aktuella fas i livet” säger Rom Mendel,  global chef för Acoustics på Cochlear.

Fakta om Cochlear Baha SoundArc:

  • Finns i fyra storlekar (S, M, L, XL)
  • Kan anpassas till olika huvudformer och -storlekar
  • Finns som både unilateralt och bilateralt alternativ

Om benledningssystem

Benledningssystem är beprövade medicinska alternativ för vuxna och barn som har konduktiv hörselnedsättning1, kombinerad hörselnedsättning eller ensidig dövhet. Till skillnad från hörapparater som försöker tvinga ljudet genom den skadade delen av örat leder benledningssystem ljudet förbi det skadade området och skickar det direkt till innerörat. De är utformade för att hjälpa människor som har liten eller ingen nytta av hörapparater att höra och kommunicera mer effektivt.

1 Vid en konduktiv hörselnedsättning blockeras ljudvågorna på vägen till innerörat i ytterörat eller i mellanörat. Orsakerna som kan leda till en konduktiv hörselnedsättning varierar: infektioner i mellanörat (otitis media), godartade tumörer (cholesteatomas), perforerade trumhinnor, trauma och missbildningar i ytteröra eller mellanöra

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>