Ett vaccin som kan stoppa Alzheimers sjukdom från att fortsätta att utvecklas i hjärnan är inte längre bara en dröm.
Enligt Lars Lannfelt, professor i geriatrik vid Uppsala universitet, kan det finnas ett läkemedel på marknaden om några år.
–Efter flera misslyckanden verkar vi vara på rätt väg, säger han.
Världshälsoorganisationen klassar demenssjukdomar som ett av världens största hälsoproblem. 47 miljoner människor är drabbade och ett nytt fall upptäcks var tredje sekund. Om vi inte lyckas få fram ett botemedel eller bromsmediciner kommer antalet drabbade att ha fördubblats till år 2050.
–Jag tror att det kommer att finnas ett läkemedel som botar Alzheimers sjukdom om fem år. Jag har sagt det förr, men jag kan se ljuset i slutet av tunneln, säger Bengt Winblad, professor på Karolinska Institutet i Stockholm.
Just nu testar professor Lars Lannfelt tillsammans med sina kollegor ett nytt vaccin som förhoppningsvis kan få Alzheimers sjukdom att stanna upp. En studie på 856 patienter i nio EU-länder, USA, Kanada, Japan och Sydkorea ska ge svar på om det fungerar. Han berättar att vaccinet kan finnas på marknaden redan om några år.
–Om behandlingen är framgångsrik får drabbade släkter och andra högriskgrupper all anledning att aktivt låta sig screenas för att se om de kommer att drabbas av Alzheimers sjukdom. Det är inget som vi rekommenderar i dagsläget eftersom det inte finns något botemedel, säger han.
Men de är inte ensamma om att forska kring demenssjukdomar. Professor Miia Kivipelto har tagit fram en nordisk studie som visar att man kan minska risken för minnesstörningar med nästan 30 procent – genom livsstilsförändringar. Sedan 2009 har hon arbetat med att ta fram en studie som hon kallar för FINGER*.
–Om du inte har rört på dig tidigare kan en kort promenad några gånger i veckan göra stor skillnad. Du behöver inte bli elitidrottare. Det är även bra för hjärnan att göra motion till en social aktivitet. Gå ut och promenera med en vän – eller testa gruppträning på gymmet, säger hon.
En balanserad kost är också viktig för att förebygga uppkomsten av demenssjukdomar. Miia Kivipelto förklarar att hälsosam och näringsrik mat är bra för alla åldrande hjärnor.
–Jag rekommenderar nordisk mat fylld av grönsaker, frukt, fisk och naturliga oljor. Byt ut smöret mot till exempel rapsolja. Hjärnan behöver fett, men det ska vara bra fett. Var försiktig med socker eftersom övervikt, speciellt bukfetma och diabetes, ökar risken för att man ska drabbas av Alzheimers sjukdom, säger hon.
Trots att Sverige ligger i den absoluta fronten när det gäller Alzheimerforskning betonar Lars Lannfelt att de behöver mer pengar för att kunna gå till botten med vad som orsakar demens.
– Vi som arbetar med hjärnan känner oss otroligt missgynnade. Alzheimerfonden ger mycket bra stöd till forskningen, men vi behöver samla in mer pengar. Demens är plågsamt och drabbar så otroligt många i samhället, säger han.
*Finnish Geriatric Intervention Study to Prevent Cognitive Impairment and Disability