Dagböcker som terapeutisk hjälp
Hem NYHETER Dagböcker som terapeutisk hjälp

Dagböcker som terapeutisk hjälp

Publicerat av: Redaktionen

Tiden som patient på en intensivvårdsavdelning kan i många fall vara höljd i dunkel när vårdtiden är över.

På iva i Umeå erbjuds patienter en personlig dagbok, med både anteckningar och fotografier, från tiden på avdelningen.Dagböcker som terapeutisk hjälp 2
Allt startade som ett projekt för cirka 15 år sedan där personalen ville kartlägga hur mycket patienter kommer ihåg från tiden på iva. Projektet permanentades och under åren har det gjorts tusentals dagböcker. Även iva i Skellefteå och Örnsköldsvik har liknande dagböcker.
– En patient som legat sövd lever i någon sorts drömvärld där det kan vara svårt att veta vad som hänt eller inte hänt, förklarar Pernilla Unneby, undersköterska och en av dem som arbetar med dagböckerna.

Dagbok vid varje säng
– Har de varit sövda har de naturligtvis ingen aning om att till exempel en ortopedläkare varit på besök eller att de varit på röntgen. En dagbok kan vara en hjälp att få veta vad de varit med om.
Vid varje patientplats finns både en dagbok, speciellt framtagen för ändamålet, och en digitalkamera. Tanken är att personalen ska skriva ner korta anteckningar och vid vissa tillfällen också ta bilder från vårdtiden som klistras in i dagboken.

Hjälp att bearbeta
– Många tankar och drömmar från tiden som sövd och vaken kan komma och kanske kan dagboken hjälpa till att bearbeta sjukdomstiden, säger Pernilla Unneby. Det blir lite terapeutiskt över det hela.
Patienterna får sedan böckerna med sig hem och de bilder som inte används förstörs. Ingenting sparas.

Värdefullt för anhöriga
– I de fall där det inte gått bra och patienten avlider är det ofta värdefullt för anhöriga att få en dagbok för att kunna gå tillbaka och få en bild av vad som gjordes, säger Pernilla Unneby.
Som mest producerade man närmare 200 dagböcker per år, men snittet har legat på mellan 130 och 150. De senaste åren har personalen vid iva, av olika orsaker, legat lite lågt med arbetet kring dagböckerna. Men efterfrågan från både patienter och anhöriga har hela tiden varit stor och från och med i höst satsas det på nytt.

Böcker till alla barn
– Nu har vi en ny grupp som ska träffas en dag varannan månad och färdigställa dagböckerna, berättar Pernilla Unneby. Kravet är att patienterna ska ligga inne minst tre dagar och vi gör nya böcker för patienter som vi tror behöver det, samt till alla barn och särskilt ömmande fall.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>