Teknik för att mäta urinläckage ger ökad livskvalitet för äldre
Hem TEKNIK Teknik för att mäta urinläckage ger ökad livskvalitet för äldre

Teknik för att mäta urinläckage ger ökad livskvalitet för äldre

Publicerat av: Redaktionen

Genom digital teknik kan man nu mäta när, och hur mycket, en person kissar.

På så sätt kan vårdpersonal och anhöriga ge ett individanpassat stöd.Teknik för att mäta urinläckage ger ökad livskvalitet för äldre 2
Cecilia Angelbäck arbetar som undersköterska på Hede Älvsåker hemtjänst i Kungsbacka kommun. Det ständiga bytet av våta underlakan gjorde att hon började fundera på om det inte fanns en bättre lösning. Hon ringde runt och kom till slut i kontakt med Karolina Rosendahl på Tena. Hon berättade om Tena identifi, en digital teknik som under 72 timmar registrerar en persons urinläckage, och kontakten resulterade i att Cecilias arbetsplats kom med i ett pilotprojekt.

Köpte in tekniken
Detta var för ungefär ett år sedan. Efter projektets slut gjordes en utvärdering och kommunen tog beslut om att köpa in tekniken. I  dag har cirka hälften av hemtjänst-grupperna och de särskilda boendena gått utbildningen.
– Det vanligaste är att man använder för stora skydd, för att säkra upp. Det har vi börjat komma tillrätta med. Men vi har även styrt insatser efter mätningar, så som tider för toalettbesök. Vi hittar de som dricker för lite och de som inte har fasta toalettrutiner eller inte får gå på toaletten alls, säger Cecilia Angelbäck.

Teamwork mellan vårdpersonal och anhöriga
Hon menar att den främsta vinsten av mätningen är att varje person får ett individanpassat skydd. Men hon ser även andra fördelar.
– Det är också en miljövinst och en vinst för personalens hälsa. Det är stor skillnad på att bära ut ett kilo sopor istället för tio kilo i månaden. Vi sparar våra ryggar. Cecilia Angelbäck upplever att tekniken också blivit ett redskap för personalen när de pratar med anhöriga om hur inkontinensskydd ska användas. Den bidrar också till att man skapar rutiner som underlättar vardagen.

– Det är ett teamwork mellan anhöriga och oss i hemtjänsten. Det här kan vara väldigt svårt att prata om, särskilt med karlar som tar hand om sina fruar. De sliter ofta i det tysta innan man kommer fram till att det inte ska vara vått i sängen varje morgon. Det är väldigt mycket tabu, men det går lättare och lättare, säger Cecilia Angelbäck.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>