Hem NYHETER Det blåa ljuset från skärmar riskerar barn och ungas syn

Det blåa ljuset från skärmar riskerar barn och ungas syn

Publicerat av: Redaktionen

Synfel, och framförallt närsynthet, är ett ökande problem bland barn.

Det blåa ljuset från skärmar riskerar barn och ungas syn 3Trots detta spenderar svenska barn i genomsnitt ett dygn i veckan framför en skärm, enligt en undersökning från optikerkedjan KlarSynt. När barn spenderar mer tid framför skärmen ökar också risken för ögonskador även hos de barn som inte har synfel på grund av det blå ljuset som skärmarna avger.

En undersökning som genomförts av YouGov, på uppdrag av KlarSynt, visar att barn i genomsnitt har en skärmtid på nästan ett dygn (23 timmar) i veckan. När vi spenderar mer tid framför skärmarna så överansträngs våra ögon vilket ofta leder till huvudvärk, suddig syn och trötta ögon. Barn tillhör en särskild riskgrupp när det kommer till synfel och blåljus eftersom deras ögon fortfarande utvecklas. När synfel inte upptäcks kan det leda till svårigheter med både inlärning i skolan och koncentrationen.

– Det blåa ljuset från skärmar är mer ansträngande för våra ögon eftersom det flimrar mer intensivt än vanligt, naturligt ljus. Våra ögon är inte gjorda för den typen av ljus under så pass lång tid som det handlar om idag och speciellt inte barns ögon som fortfarande är under utveckling. Nu under Corona är skärmtiden med stor sannolikhet ännu större eftersom man spenderat mer tid hemma, säger Gustav Brinkby, leg. Optiker/MSc Optom på Holms Optik i Helsingborg.

Uteblivna optikerbesök och ökad skärmtid

Trots riskerna och allt större utsträckning av synfel hos barn så uppger nästan hälften av föräldrarna att deras barn aldrig varit hos en optiker för syn- och ögonundersökningar. Om man har obehandlade synfel riskerar man att få fler problem och ögonsjukdomar när man blir äldre.

– Det syntestet som görs i skolan är bra, men tyvärr är det inte alltid tillräckligt avancerat. När det kommer till dolda synfel och barnets möjlighet att spänna och slappna av ögonen så behöver man göra en mer grundlig utredning eller barnundersökning hos en optiker, förklarar säger Gustav Brinkby.

Den ökade skärmtiden hos barn, tillsammans med uteblivna optikerbesök, ökar risken ytterligare för att fler barn får problem med sin ögonhälsa i framtiden. Under Corona när rutiner förändrats och ännu mer av vardagslivet har digitaliserats är blåljusfilter på glasögon ett bra sätt att förebygga skador.

– Blåljusfilter borde i stort sett vara obligatoriskt på alla nya glasögon eftersom vi bara spenderar mer och mer tid framför en skärm. Filtret är ingenting man märker av när man har glasögonen på sig men det hjälper ögonen att anpassa sig när ljuset förändras, säger Gustav Brinkby.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>