Hem NYHETER Diagnostikföretag först ut i nytt innovationskluster

Diagnostikföretag först ut i nytt innovationskluster

Publicerat av: Redaktionen

En medicinteknikbyggnad för cancerdiagnostikföretaget Fujirebio blir den första byggnaden i planerade GoCo Health Innovation City i anslutning till AstraZeneca i Mölndal.

Diagnostikföretag först ut i nytt innovationskluster 2

I slutet av oktober ska det vara tätt hus. Foto: Gösta Löfström

I augusti 2021 sker första inflyttning och om åtta år väntas hela klustret för 7000 människor vara färdigställt.

GoCo Health Innovation City är ett planerat kluster som ska förvandla ett tidigare industriområde till ett levande och världsledande centrum för innovation inom hälso-området. Det 40 000 kvadratmeter stora området ligger i anslutning till AstraZenecas forskningssite i Mölndal, där E6 och Söderleden möts, precis söder om Göteborg. När allt är klart kring år 2028 ska här finnas plats för ”7000 talangfulla människor från hela världen”.

Bättre innovationsklimat
GoCo Health Innovation City drivs i ett joint venture-bolag mellan Next Step Group och Vectura Fastigheter i nära samarbete med AstraZeneca.

–Ambitionen är att skapa ett innovationscenter som får betydelse på den globala arenan. Tanken är att området ska bubbla av liv och bidra till ett ännu bättre innovationsklimat, samarbete för allas vårt bästa helt enkelt, säger Peder Wahlgren, vd i GoCo Develompent AB.

Den första byggnaden uppförs nu för Fujirebio och är på fem våningar. Den syns redan från motorvägen E6 och ligger på en av det nya områdets planerade tio tomter. Den har ritats av Kanozi Arkitekter AB och byggs i en totalentreprenad av BRA Bygg.

Byggnaden är grundförstärkt med betongpålar ner till fast mark och den har stålstomme och HDF-bjälklag. Första våningen får murad fasad som ska ge ett solitt uttryck och våning 2 till 5 ska ha ytterväggar av sandwich-element. Fasaden får två kulörer som skiftar i olika grått.

–Det är mycket fråga om gestaltning och symbolik i formspråket, med terrasser och indragna tak och där fasaden ska associera till Mount Fuji i Japan, säger Joachim Lindvall, BRA Byggs projektchef.

Installationstätt hus
–Den stora utmaningen är att det är fråga om ett installationstätt hus, det innehåller rum med varierande funktioner, till exempel klimatrum, renrum och hygienrum, att det får två olika kylsystem till processkyla samt komfortkyla för att minimera driftstörningar under produktion. Vi har även höga krav på ljussättning och luftomsättning inne i produktionslokalerna. Vi har haft ett väldigt nära och bra samarbete med Fujirebio för att analysera deras behov i samråd med våra projektörer under produktionsfasen. Stort fokus har varit på att samordna olika system i en 3d-modell. Byggtiden är komprimerad, vi ska ha tätt hus i slutet av oktober, säger Joachim LIndvall.

Fjärrvärme och fjärrkyla levereras av Mölndal Energi, som för övrigt är engagerat i hela blivande GoCo Health Innovation City.

Fujirebio i Göteborg är ett företag med svenskt ursprung, men det ägs av en multinationell japansk koncern. Det utvecklar testkit för olika typer av cancerdiagnostik. I sin nya anläggning på 8000 kvadratmeter bruttoarea ska företaget ägna sig åt både forskning och produktion och sysselsätta något 100-tal medarbetare.

–Fujirebio har kanske levt ett litet anonymt liv i Göteborg och har funnit vårt koncept med Health Innovation City jätteintressant. Redan har de nu också fått nya samarbetsavtal med andra företag och organisationer. De blir därmed ett fint bevis för att tanken bakom vårt projekt, säger Peder Wahlgren.

Stor signaturbyggnad nästa
Efter nyår ska nästa byggnation i området påbörjas. Då handlar det om GoCo Health Innovation Citys stora signaturbyggnad, ritad av Semrén & Månsson Arkitekter. ”The House” om 21 000 kvadratmeter bruttoarea blir en centralbyggnad för bland annat administration, kontor, service, restaurang, hotell, konferensytor och co-working-lokaler med flexibla hyresavtal. Det blir en spektakulär byggnad som ska ge intryck av staplade lådor som association till en ”utvecklingsresa”.

AV GÖSTA LÖFSTRÖM

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>