Hem NYHETER Digitala innovationer är den rätta vägen framåt för Permobil

Digitala innovationer är den rätta vägen framåt för Permobil

Publicerat av: Redaktionen

Nu fortsätter Permobil sin innovationsresa och lanserar en ny teknik som gör eldrivna rullstolar smartare.

Digitala innovationer är den rätta vägen framåt för Permobil 3Med den uppkopplade tekniken, Permobil Connect, får användaren realtidsinformation från rullstolen, och därmed ökad trygghet och självständighet. Datan visar när det är dags för service, att ladda batteriet och byta position för att undvika trycksår. Den smarta rullstolen kommunicerar löpande hur den ”mår” med både användare och tekniker som gör det möjligt att arbeta preventivt med underhåll vilket minskar väntetiderna vid service avsevärt.

Svenska företaget Permobil, i dag världens största leverantör av eldrivna rullstolar, storsatsar nu digitalt. I och med lanseringen av Permobil Connect etablerar det Investor-ägda bolaget en helt ny typ av högteknologisk elrullstol på marknaden.

Den nyutvecklade tekniken innebär att ett 4G-modem sätts på rullstolen som registrerar stolens realtidsdata, som sedan lagras och läses av i nerladdningsbara appen MyPermobil.

Offentlig sektor en viktig aktör för att stimulera digital innovation

Den svenska vården ligger i tätposition inom bland annat digitala journaler, digitala recept och vårdappar. Inom offentlig upphandling halkar dock teknikskiftet efter, då dagens upphandlingsregler för medicintekniska hjälpmedel inte möjliggör ersättning för uppkopplad teknik. Då Permobil vill ge personer med funktionsvariationer tillgång till digital innovation kommer den nya tekniken att erbjudas helt gratis. Användare får tekniken, liksom sin rullstol, via landstinget i den region man bor i.

–       Beslutsfattare måste ta sitt ansvar i att byta ut och anpassa befintliga system inom offentlig upphandling, så att personer med funktionsvariationer kan ta del av ny digital teknik i samma utsträckning som andra. Att offentliga upphandlingar fokuserade mindre på inköpspris och mer på vilket värde som ett hjälpmedel skapar, i form av ökad livskvalitet, bättre hälsa och högre självständighet, hade gjort stor skillnad säger, säger Peter Jidesjö, affärsområdeschef Service och Permobil Connect.

Uppkopplad teknik ger självständighet och trygghet

Permobil Connect följer hur rullstolen ”mår” och kan läsa av om den behöver ladda batteriet eller är i behov av service. Tidigt nästa år kommer stolen att kunna skicka push-notiser till användaren när det är dags att ändra stolens position för att undvika trycksår. En annan fördel med den uppkopplade rullstolen är att den, via Permobil, kommunicerar direkt med servicepersonal och hälso-och sjukvårdspersonal som möjliggör både proaktivt och reaktivt stöd. Den smarta rullstolen kan också felsökas på distans, vilket minskar väntetiderna för service avsevärt.

Permobils ambition är en stark digital utveckling även kommande år med ytterligare utveckling av den uppkopplade Connect-tekniken.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>