Hem TEKNIK Välfärdsteknik lockade äldre

Välfärdsteknik lockade äldre

Publicerat av: Redaktionen

Vilken ny teknik kan hjälpa äldre i deras vardag?

Välfärdsteknik lockade äldre 3Det var en av frågorna när äldre fick möjlighet att fråga om välfärdsteknik på stadsbiblioteket i Trollhättan.

Evenemanget är en del av forskningsprojektet eTeam, ett interreg-projekt för välfärdsteknologi på Högskolan Väst.

Högskolan driver projektet tillsammans med Högskolan i Östfold och samarbetar bland annat med Trollhättans Stad som arrangerade frågestunden i biblioteket.

– Vi behöver ta reda på hur äldre ser på omsorg och vilket stöd de vill ha i framtiden, säger Johanna Nyman, verksamhetsutvecklare på omsorgsförvaltningen i Trollhättan.

Det kan handla om teknik som kan hjälpa till vid aktiviteter och upplevelser i vård- och omsorgsboenden.

– Det kan vara en musikdocka, robotkatt, eller att bara kunna använda en surfplatta. Att få människor att ta del av den digitala världen.

Riitta Lehikoinen är en av dem som hittat hit. Hon använder redan smartphone och surfplatta men blev förtjust i en robotkatt som demonstrerades.

– Den katten blev jag förtjust i. Den är ju lätt att ha hemma och den behöver inte matas. Den jamade och kurrade, säger hon och ler.

Kaj Lennartsson har redan hittat en teknik som han använder en hel del.

– Jag började med e-handel mer när jag blev pensionär än när jag jobbade. Det är väldigt enkelt och praktiskt att sitta hemma. Man har ju tiden till det också.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>