Digitala bedömningar på distans inom hemsjukvården
Hem TEKNIK Digitala medicinska bedömningar på distans inom hemsjukvården

Digitala medicinska bedömningar på distans inom hemsjukvården

Publicerat av: Redaktionen

Digitaliseringen medför många fördelar för den enskilde personen i samhället, inte minst inom vård och omsorg.

Tillsammans med Region Västernorrland utvecklar vi nu arbetssättet med att göra hälsoundersökningar hemma hos patienten.

Digitala bedömningar på distans inom hemsjukvården

Sjuksköterskorna Petra Lindström och Camilla Westin från inom kort möjlighet att testa den digitala utrustningen ute bland patienterna.

Det finns indikatorer som visar att medborgare läggs in på sjukhus för behov som hade kunnat tillgodoses på andra sätt. Det sägs ibland att var sjätte säng inom slutenvården egentligen inte behövs.

För att undvika detta samt förhindra onödiga återinläggningar vill projektet ”Hemma hos mig” testa att göra medicinska bedömningar av patienter som får hemsjukvård via kommunen.

Det inte är alla typer av hälsoundersökningar projektet omfattar, utan fokus ligger på medicinska bedömningar utifrån ett förändrat hälsotillstånd. Personer som har behov av akut vård eller sjukhusvård kommer att få det på samma sätt som det fungerar idag.

Nyland och Höga Kusten utvalda

Nyland och Höga Kusten kommer att vara testområden för det nya arbetssättet, som körs igång under våren.

Två av våra sjuksköterskor, Petra Lindström och Camilla Westin, har uppdraget att arbeta operativt. När en patient inom hemsjukvården har behov av en undersökning kommer de att åka hem till personen med mätutrustningen istället för att denne skjutsas till sjukhus eller hälsocentral.

– Vi har båda jobbat länge som sjuksköterskor och förstår redan nu att situationen för patienten blir lugnare. Alla data som vi mäter går in i ett digitalt system som är direktkopplat till hälsocentralens läkare, säger Petra Lindström och Camilla Westin.

Upphandling av digital utrustning

En upphandling har gjorts av den digitala utrustning som ska användas under försöksperioden, som räcker till slutet av året. Utrustningen kan bland annat mäta:

  • blodtryck
  • blodvärde (Hb)
  • blodets syremättnad (saturation)
  • indikationer på infektion (CRP)
  • feber
  • vikt

Det finns också en ambition att utveckla ett digitalt stetoskop för att göra det möjligt för läkaren att lyssna på hjärt- och lungljud på distans.

Ökad delaktighet i den egna vården

Arbetssättet innebär att den enskildes behov i större utsträckning kommer i fokus. Undersökningar som sker nära patienten skapar även en värdefull delaktighet i vård och omsorg.

Projektets mål är att testa och utvärdera den här formen av vårdlösning. Patienten ska uppleva delaktighet och trygghet, men vi vill också uppnå en ökad samverkan mellan patienten, kommunen och regionen. På så vis hoppas vi på att skapa ett resurseffektivt arbetssätt med hög kvalitet.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>