Hem NYHETER Drive-in testning med hög kapacitet öppnar vid Friends Arena

Drive-in testning med hög kapacitet öppnar vid Friends Arena

Publicerat av: Redaktionen

Nu blir det möjligt att snabbt och enkelt testa sig för covid-19 från bilen – med minimal risk för dig, andra testpersoner och vårdpersonal.

Drive-in testning med hög kapacitet öppnar vid Friends Arena 3Genom detta sänks trösklarna för att få fler testade och tillsammans hålla nere smittspridningen under jul och mellandagarna.

Resultatet från snabbtesterna kommer på sms inom 30 minuter. Utan att behöva kliva ur bilen kan du ta testet och sedan köra därifrån.

Upp längs norra sidan av Friends Arena har det under de senaste dagarna byggts upp en station för testning av covid-19, både för pågående smitta och för antikroppar.

– Testkapaciteten behöver ökas och trösklarna för att kunna testa sig behöver sänkas. Genom att använda alla verktyg som finns och genom att testa fler personer, både med och utan symptom, kommer vi identifiera och isolera fler smittade vilket effektivt kommer minska smittspridningen. Det ligger därför i allas våra intressen att agera på detta snabbt, speciellt med julfirande och familjesamlingar på ingång, säger Mikael Jämtberg, en av grundarna av Noviral som tillhandahåller testerna.

Vårdpersonal som genomför provtagningarna har jobbat med detta under hela pandemin och har stor erfarenhet. Runt området jobbar trafiksamordnare och personal som vanligtvis jobbar med event och säkerhet. Även om testplatsen är helt nyöppnad har inget lämnats åt slumpen.

– Vi har under året byggt upp en bra rutin för dessa tester och provsvar kommer på sms så fort de är klara, ofta på mindre än 30 minuter, säger Omar Maslah, läkare och VD på Legehuset, som utför provtagningarna.

Genom att utföra testning kan smittspridningen minskas då asymtomatiska smittbärare kan identifieras och isoleras. Omfattande testning är en viktig pusselbit i bekämpningen av covid-19. Det ökar tryggheten för dig som vill minimera riskbilden för dina anhöriga men måste träffa människor utanför ditt hushåll.

– Jag är stolt över samarbetet med våra partners i den här satsningen och över mina kollegor som på under en vecka identifierat ett behov, presenterat en fungerande lösning och därefter driftsatt den. Vår mission är att verka för ett starkt samhälle, jag konstaterar att detta är ett mycket praktiskt sätt att leverera på den missionen där vi levererar direkt nytta, säger Mikael Karlsson, VD på MW Group som samordnar drive-in testningen.

Testningen sker utanför Friends Arena i Solna. Vanligtvis är platsen välbesökt av både eventbesökare och julshoppare. Nu är situationen annorlunda. Stockholm Live som driver Friends Arena och Fabege som huvudägare i Friends Arena har tillsammans möjliggjort för användandet av ytan utanför arenan där nu bilar rullar in och personer testas för att sedan få sina svar och intyg på sms.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>