Evondos har vunnit en upphandling för Ängelholms kommun, som innebär ramavtal av uppemot 100 läkemedelsrobotar.
– Tidigare har vi genomfört en testpilot med Ängelholm och den blev väldigt lyckad. Nu ser vi fram emot ett större samarbete, säger Ingela Dahlberg, säljare på Evondos.
Ängelholm och Evondos har arbetat tillsammans i några år och genomfört en testpilot, där patienter har fått prova på läkemedelsrobotar. Piloten togs emot väl av både organisationen och patienterna och nu har parterna inlett ett bredare arbete.
– De patienter som har fått testa läkemedelsrobotar i piloten är så nöjda att de inte vill lämna tillbaka dem, säger Daniel Bergholm, välfärdstekniksamordnare i Ängelholm.
Evondos läkemedelsrobot säger till när det är dags för patienten att ta ett läkemedel, och om vårdtagaren av någon anledning inte tar sin dos informerar roboten vårdorganisationen om det.
Både vårdorganisationen och vårdpersonalen kan också övervaka läkemedelshanteringen i realtid via en mobilapp.
– Patienterna får sin medicin i rätt tid och på rätt sätt och man undviker helt risken att mediciner förväxlas. Utöver det så frigörs tid åt personalen så att de kan lägga mer tid på omvårdande insatser, säger Ingela Dahlberg.
I Ängelholm ska robotarna främst användas inom äldreomsorgen och hemsjukvården, men vid särskilda behov kommer de även att användas inom LSS-verksamheten.
– Den stora fördelen med robotarna är att de möjliggör för patienterna att bli mer självständiga i sina läkemedelsintag, samtidigt som vi kvalitetssäkrar läkemedelshanteringen där verksamheten snabbt får information i tid om något avviker. Det gör att nästan hundra procent av alla läkemedel tas i rätt tid, säger Daniel Bergholm.
Ingela Dahlberg är imponerad över Ängelholms sätt att arbeta. Hon menar att de har följt Evondos metodik med bland annat förankring, förändringsarbete, utbildning och uppföljande stöd när robotarna skulle implementeras.
– Det är viktigt att inkludera hela organisationen i införandet av robotarna. Ängelholm har haft en dedikerad projektledare och en tydlig organisation för att få i gång verksamheten samt att de i ett tidigt skede selekterade vilka patienter som skulle kunna vara lämpliga för en läkemedelsrobot. När alla känner att de har god kunskap om vad förändringen innebär så lyckas implementeringen och patienterna känner sig trygga, säger hon.
Utöver själva leveransen av läkemedelsrobotarna erbjuder Evondos en unik driftsövervakning 24 timmar per dygn, året om. Det innebär en stor trygghet för patienterna samtidigt som färre tekniska larm behöver hanteras av kommunen.
– Evondos support kan lösa tekniska problem på distans. Patienten får sin medicin som tänkt och kommunens personal behöver sällan rycka ut, säger Ingela Dahlberg.
Upphandlingen vanns av Evondos vid årsskiftet och träder i kraft i februari 2022. Avtalet innebär en leverans av mellan 50 och 100 robotar till Ängelholm.