Undersökning blottar varför svenskarna sover dåligt
Hem UNDERSÖKNING En ny undersökning blottar varför svenskarna sover dåligt

En ny undersökning blottar varför svenskarna sover dåligt

Publicerat av: Redaktionen

En helt ny undersökning utförd av Kantar Sifo har kartlagt svenskarnas dåliga sömn, och vad det är man skyller på när natten inte varit så vilsam som man tänkt sig.

De flesta svenskar uppger att de sovit dåligt och skälen är allt från bråk med nära och kära och rymden till sexuell rastlöshet och oro för världsläget.

Det rapporteras om svenska folkets sömn i media. Nyligen kunde svenskarna läsa i tidningarna om hur det skrivs ut sömntabletter i större utsträckning än någonsin i Sverige. Enligt undersökningen Kantar Sifo utfört på uppdrag av digitala sömnmottagningen Learning to Sleep stämmer det att en klar majoritet av svenskarna, 7 av 10 (68%) haft svårt att sova någon gång under det senaste året. Enligt undersökningen tenderar kvinnor att ha haft något fler problem med sin sömn än män. Drygt 3 av 4 (76%) av kvinnorna uppger att de haft svårt att sova någon gång under det senaste året, medan något färre, 3 av 5 (61%) av männen känner lika kring sin sömn.

Av alternativen i undersökningen var den vanligast förekommande anledningen till dålig sömn kopplat till bråk med närstående. En tredjedel (32%) av de med sömnproblem senaste året hade angivit det alternativet. Både män och kvinnor verkar låta sin sömn påverkas av detta. Trettiotre procent av kvinnorna angav detta och tjugonio procent av männen. Stockholmare tenderar att låta bråken gå ut över sömnen något mer än i övriga landet. Fyra av tio (40%) stockholmare känner att bråk med närstående påverkat sömnen det senaste året. I övriga landet, något färre, inte ens 3 av 10 (27%).

En annan vanligt förekommande anledning till dålig sömn är de oplanerade tupplurarna. En tredjedel (31%) av de med sömnproblem verkar trilla dit med spontana vilostunder som går utöver nattsömnen.

Ett av alternativen i undersökningen visar något större skillnad mellan könen. Bland de med sömnproblem som angivit sexuell rastlöshet som anledning var 1 av 4 (25%) män. Kvinnorna tenderar att inte känna igen sig i detta i samma utsträckning. Endast 5 procent angav detta som anledning till sömnproblemen.

Oro för framtiden och världsläget

Flera av deltagarna i undersökningen valde att skriva egna svar på vilka anledningar de har till varför de sovit dåligt det senaste året. Bland svaren hittar vi flera alternativ som berör allt från elpriser, kriget i Ukraina och världsläget till pandemi och sjukdomar.

– Orsaker vi annars ser till långvariga sömnproblem är stress och oro. Om de mer kortvariga anledningarna sker oftare och oftare kan oro och stress i sig bli ett problem som tar över. Om detta går för långt behöver man leta efter mer långvariga lösningar än de vanliga tipsen man läser om som ”mindre skärmtid” eller ” sänka temperaturen i sovrummet”, kommenterar Lina Johansson, legitimerad psykolog på sömnmottagningen Learning to Sleep

Svenskarna om sin sömn det senaste året

• Hela 7 av 10 (68%) svenskar uppger att de någon gång sovit dåligt det senaste året.
• Endast 3 av 10 (32%) säger sig inte haft svårigheter att sova.
• Kvinnor (76%) har haft mer sömnproblem än män (61%).

Orsakerna till dålig sömn bland de med sömnproblem

• Bråk med närstående är vanligaste orsaken till dålig sömn – 32%.
• Oplanerade tupplurar är en vanlig orsak till en risig natt – 31%.
• Var fjärde (25%) man skyller ofrivilligt sömnlösa stunder på sexuell rastlöshet.
• Yngre i åldern 18 – 29 år (42%) låter skamsköljningar påverka sömnen i högre grad än hos äldre 65 – 70 år (5%).

Sömnlös under halloween?

Passande inför allhelgona helgen, så undersöker ett av undersökningens alternativ hur vi låter fiktiv skräck (från bok, film, serie, ljudbok, internet) påverka sömnen. Svenskarna verkar modiga. Bland de som någon gång sovit dåligt det senaste året så angav inte ens 1 på 10 (7%) detta som anledning till sömnproblemen. Endast 3 procent av männen som sovit dåligt har låtit sin sömn påverkas av skräck, medan drygt en tiondel (11%) av kvinnorna låter rädslan följa med in i sängkammaren.

Undersökning blottar varför svenskarna sover dåligtFullmåne och svårt att sova? Enligt undersökningen är det faktiskt endast 4 procent som svarat att de på riktigt tror att det är rymden, månar och planeter som påverkat deras dåliga sömn det senaste året. Yngre tenderar att låta sig påverkas av rymden något mer. Nästan en tiondel (9%) i åldern 16–34 år tror att rymden kan ha påverkat sömnen, medan nästintill ingen (1%) av de äldre i åldern 56–79 år svarat det. Norrlänningarna verkar inte tro ett skvatt på rymdens påverkan, ingen (0%) i Övre Norrland svarade så. Stockholmarna däremot verkar något mer vidskepliga. En av tjugo (5%) stockholmare med sömnproblem skyller på rymden.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>