Sex av tio kvinnor sover sämre vid mensvärk
Hem UNDERSÖKNING En ny undersökning visar att sex av tio kvinnor i Sverige har svårare att sova vid mensvärk

En ny undersökning visar att sex av tio kvinnor i Sverige har svårare att sova vid mensvärk

Publicerat av: Redaktionen

Sex av tio kvinnor i Sverige har svårare att sova vid mensvärk, det visar en ny undersökning genomförd av Libresse.

Därtill uppger 34 procent att de har haft nästintill livslånga sömnsvårigheter till följd av menssmärta.

Samma undersökning visar att en av fem kvinnor tycker att det är pinsamt att prata öppet om mensens påverkan på sömnen.

Sex av tio kvinnor sover sämre vid mensvärkMensvärk är den vanligaste anledningen till att svenska kvinnor sover sämre under menstruationen, 58 procent uppger detta. Oro för att det ska komma fläckar på lakan eller pyjamas (39%) är den näst största sömnboven vid mens, följd av nattsvettningar samt mag- och tarmbesvär (28%).

Undersökningen visar vidare att hela 34 procent har haft mensrelaterade sömnproblem under större delen av livet. Samtidigt är ämnet fortfarande tabubelagt. Nästan en av fem (18%) tycker det är pinsamt att prata om mensens sömnpåverkan. Därtill uppger 11 procent att de känner sig obekväma att berätta om det för sin läkare.

– Sömn är avgörande för människans hälsa och välmående. Jag tycker att det är beklämmande att så många menstruerande kvinnor lider av sömnsvårigheter i det tysta, inte minst med tanke på att ganska små insatser kan göra väldigt stor skillnad, säger Oda Mustorp, Brand Manager på Libresse.

5 tips som bättrar sömnen under mens
 1. Motionera mer
  Aktivitet under dagen, särskilt motion, ger både bättre sömnkvalité och kortare tid att somna. Så motionera gärna lite extra på dagarna under mens.
 2. Sätt ett sovschema
  Ett effektivt sätt att bättra sömnen är regelbundna sovtider; då ställer kroppen lättare in sig att komma ner i varv. Så under mensen; sätt ett sovschema och försök följa det.
 3. Avlägsna alla skärmar
  Att hålla skärmarna borta från sängen hjälper hjärnan att stänga av för natten. Stäng inte bara av mobilen utan ta helst ut den från sovrummet helt och hållet.
 4. Hitta rätt skydd
  Experimentera för att hitta ett mensskydd som känns så bekvämt och tryggt som bara möjligt. Det kommer, i slutändan, att vara avgörande för att du ska slappna av.
 5. Sov i fosterställning
  Lider du av mensvärk kan det hjälpa att försöka sova i fosterställning under mensen. Det minskar trycket på tarmar och magmuskler, vilket kan mildra smärtan.
Från undersökningen:

Vilket av nedanstående skulle du säga hindrar dig att få en god natts sömn under din mensperiod? (flervalsalternativ)

Mensvärk 58%
Oro över att det ska komma fläckar på pyjamas eller lakan 39%
Mag- och tarmbesvär 28%
Ökad kroppstemperatur/nattsvettningar 28%
Huvudvärk eller migrän 26%
Svårt att somna 26%
Stress 26%
Överkänslighet 25%
Allmän oro 22%
Förlängd trötthet 21%
Sämre sömnkvalitet 18%
Sömnlöshet 18%
Sömnavbrott 17%
Mardrömmar 14%
Ökad ljud- och ljuskänslighet 11%
Ökad lust 7%
Övrigt 2%
Inget av ovan 11%Bas 1014

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>