Erik Selin ägt cancerbolag redo att utföra de första cancerbehandlingarna i världen med ny världsunik teknik
Hem NyheterCancervård Erik Selin ägt cancerbolag redo att utföra de första cancerbehandlingarna i världen med ny världsunik teknik

Erik Selin ägt cancerbolag redo att utföra de första cancerbehandlingarna i världen med ny världsunik teknik

Publicerat av: Redaktionen

Var tionde minut får en människa i Sverige besked att de har cancer.

Under år 2018 drabbades cirka 63 000 människor i Sverige av cancer och prognoser visar att denna utveckling kommer att accelerera de kommande decennierna så cirka 100 000 personer per år kommer få ett cancerbesked år 2040.

Det är av yttersta vikt att få god vård i tid.

Dessvärre är idag vårdköerna långa och under de senaste sex åren har vårdköerna generellt i Sverige mer än fördubblats.

För varje cancerpatient räknas varje dag. Miden Melle-Hannah, urolog och dubbelspecialist i kirurgi fick en dag på jobbet nog av att inte kunna erbjuda cancerpatienterna vård i tid. Efter flera års forskning och utveckling, av en helt ny automatisk teknik som gör det möjligt att enkelt diagnostisera och behandla cancer på en vaken patient på en vanlig mottagning, har nu cancerbolaget Multi4 Medical AB fått tillstånd av Läkemedelsverket att utföra de första canceroperationerna i världen med det nya multifunktionella operationsinstrumentet Multi4 B. B står för ”bladder ”och urinblåsecancer är den första cancerformen som Multi4 Medical börjar med.

I Sverige insjuknar cirka 3000 patienter varje år och mellan 50-75% av de med en ytlig cancerform får ett återfall. Urinblåsecancer är den cancerform som kostar mest för sjukvården, både i Sverige och internationellt. Multi4 B har flera nyutvecklade innovativa funktioner och i studien ska det bekräftas att det är möjligt att behandla cancerpatienter på 20 minuter och patienten kan gå hem direkt efteråt utan ytterligare sjukhusvård eller kateter. Dessutom kan en person utföra hela ingreppet istället för som idag där det krävs cirka 12 vårdpersonal för att operera patienter i en steril operationssal efter väntetid. Detta innebär att patienterna kan slippa väntetider, sövning eller ryggbedövning och steril-förberedelser och vården och samhället sparar på viktiga resurser och pengar.

-Det är oerhört glädjande att vi nu kan använda Multi4-instrumentet på cancerpatienter, det är mycket hårt arbete bakom så jag är extra stolt som ordförande, säger Erik Selin som även är näst största ägare i Multi4 Medical.

Den kliniska studien kommer att utföras Urologkliniken på Sahlgrenska universitetssjukhuset under ledning av Henrik Kjölhede, Överläkare och docent på Urologkliniken. Professor Martin Johansson är ansvarig patolog. Finansiering sker bla av Vinnova, Medtech4health och Swelife och Multi4 Medical har ett partnerskap med RISE forskningsinstitut som hjälper till med regulatoriska frågor och preklinisk studie.

-Jag är stolt och nöjd av att vara omgiven av så otroligt duktiga personer som jobbat hårt för att ta oss hit, nu ser vi fram emot att de första operationerna i världen utförs om några veckor på cancerpatienter, säger Miden Melle-Hannah, Vd och grundare av Multi4 Medical.

Erik Selin ägt cancerbolag redo att utföra de första cancerbehandlingarna i världen med ny världsunik teknikMulti4 Medical utvecklar även parallellt ett nytt instrument för snabb och enkel diagnostik av cancer i matstrupen och magsäcken i samarbete med Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm.

Multi4 Medical har fått många stora nationella och internationella utmärkelser och priser, tex vann de ”The start-up Company of the Year i Norden i konkurrens med 900 andra bolag och “Quality Innovation Award” i konkurrens med >20 andra länder och 500 bolag från hela världen.

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>