Ett Vitalis post pandemi blåser liv i eHälsobranschen
Hem EVENT Ett Vitalis post pandemi blåser nu liv i eHälsobranschen

Ett Vitalis post pandemi blåser nu liv i eHälsobranschen

Publicerat av: Redaktionen

I torsdags 19 maj, avslutades årets Vitalis, Nordens ledande eHälsomöte.

Efter två års uppehåll för den fysiska mötesplatsen fylldes Svenska Mässans lokaler av uppdämd energi och glädje.

Med cirka 200 utställare, närmare 5000 medverkande och ett späckat scenprogram gjorde Vitalis ännu en gång succé.

Årets Vitalis gjorde premiär igen på plats efter två års uppehåll. Mässan har under pandemin varit digital och 2022 har man kunnat ta del av Vitalis både fysiskt och digitalt.

– Det har varit en sådan otroligt positiv känsla under årets Vitalis. Det har varit tufft för alla med två års pandemi, därför är det fantastiskt att kunna ses fysiskt igen. Och vi känner en enorm energi och glädje bland alla utställare och besökare, säger Maria Sterner, affärsansvarig på Vitalis.

Ett Vitalis post pandemi blåser liv i eHälsobranschenVitalis har fyllts av många nya innovationer, erfarna utställare som varit med tidigare och nya bolag som aldrig tidigare ställt ut på mässan.

– Kombinationen av alla utställare, deras kompetens och vad de kan möjliggöra i vården och besökarna som driver digitalisering och förändringsledning inom sina verksamheter, kommuner och regioner är unik på Vitalis, säger Maria.

Innovation, hälsodata och digifysisk vård i centrum

I det välutvecklade och omfattande scenprogrammet tog de stora frågorna plats, till exempel hur man ska hantera och nyttja hälsodata på bästa sätt, den digifysiska vården och egenmonitorering.

– Vi har haft ett fantastiskt innehåll i år, programmet var fyllt av spännande och framåtblickande programpunkter. Det finns kraft och energi att tillvarata här och nu, och det blev tydligt på Vitalis, säger Maria.

Bland de närmare 5000 medverkande och 200 utställare har responsen på årets Vitalis varit mycket positiv.

På Vitalis 2022 delades även tre prestigefyllda priser ut:

HealthTech Award tilldelades i år Detectivio AB, som med hjälp av en kamera och AI möjliggör kontaktlös och automatisk mätning av syrehalt i blodet, blodtryck, puls, temperatur och andningsfrekvens. Juryn motiverar: “Vi ser en banbrytande innovation som kan användas på akutmottagningar, vårdcentraler, i hemmiljö eller i en bil. Endast fantasin sätter gränser.”

Elin Hedbrandh vann Vitalis Stipendium för att ha skapat en lösning som på ett pedagogiskt och transparant sätt visualiserar väntetid och prioriteringar i realtid och förbättrar upplevelsen på barnakuten. Juryns motivation låter “Genom ett framgångsrikt samarbete mellan personal, patienter, innovations- och IT-organisation har man löst tekniska och kreativa utmaningar, till nytta för såväl patienter som personal.”

Årets eHälsokommun gick till Uppsala kommun som med ökad tydlighet, utvecklande arbetssätt och invånares behov i centrum tagit stora steg på väg mot en mer modern och individanpassad vård och omsorg. I motivationen från juryn sägs bland annat: “En kommun där användarnas behov, drivkrafter och förmågor är utgångspunkten för verksamhetsutvecklingen, inte tekniken eller systemen.”

Så här tyckte några utställare om årets Vitalis:

Staffan Lundberg, Projektledare på Luleå Tekniska Universitet
”Vi är här för att tillsammans med Luleå Tekniska Universitet skapa möjlighet för små och medelstora företag/start-ups inom MedTech i övre Norrland att presentera sina produkter och erbjudanden och skapa kontakter som kan leda till samarbete med andra branschföretag. Vitalis är ett mycket bra och välordnat arrangemang med bra service för utställarna. Ett enastående tillfälle att ta del av den snabba utvecklingen inom e-hälsoområdet. Förutom att etablera kontakter ger mässan möjligheter till omvärldsbevakning av den snabba utveckling som sker inom e-hälsoområdet.”

Suzana Johansson, Nordisk marknadschef på Tietoevry Care
”Vi har varit på Vitalis i ungefär 20 år. Och tillsammans med Vitalis delar vi varje år ut Vitalis stipendiepris vilket jag tycker är otroligt roligt och spännande. Och framförallt att vi gynnar tillväxten utifrån ett innovationsperspektiv mot både kommunal vård och omsorg och mot hälsa och sjukvård. Vitalis är en stor hjärtefråga för oss som jobbar i branschen. Och det är lika spännande varje år och vi ser verkligen fram emot många år framöver. Vi träffar alla våra kunder, partners och branschkollegor. Det uppstår många intressanta dialoger oss emellan. Vi har alla gemensamma mål, att lösa digitaliseringsfrågan mot regioner och kommuner.”

Och så här tyckte några besökare:

Barbro Olofsson, Region Stockholm
”Jag har varit här många gånger tidigare och tycker att det är mycket givande. Man blir uppdaterad om det senaste inom området och saker man kan ta hem till sin egen region. Vitalis spelar en stor roll i branschen. Det är ett mötesforum för alla människor som har samma riktning. Sedan är det mycket trevligt att äntligen få ses fysiskt igen.”

Håkan Nevall, TechTrade
”Jag är på Vitalis för att jag jobbar med IT inom vården och behöver se vad som händer för att potentiellt plocka hem det och använda till våra kunder. Jag tycker att Vitalis som mötesplats varit bra, den har ett stort socialt värde. Det är viktigt att prata med människor och hitta samarbetspartners men även att få med sig saker både från verkligheten, forskningen och myndigheter som man kan ha nytta från i vården i Sverige.”

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>