Expertens tips: så skyddar du barn från olyckor under studsmattesäsongen
Hem UNDERSÖKNING Expertens tips: så skyddar du barn från olyckor under studsmattesäsongen

Expertens tips: så skyddar du barn från olyckor under studsmattesäsongen

Publicerat av: Redaktionen

Den olycksdrabbade studsmattesäsongen är här.

Under pandemin har populariteten för barnens favoritaktivitet i trädgården tagit nya höjder och försäljningen av studsmattor ökar.

Varje år tvingas cirka 6 000 barn uppsöka akutsjukvård på grund av olyckor relaterade till studsmattor, och under årets hemester riskerar de att bli ännu fler. Men olyckorna kan minska betydligt om fler föräldrar vidtar några enkla men viktiga säkerhetsåtgärder.

Studsmattornas omåttliga popularitet håller i sig och under pandemin vittnas det om nya försäljningsrekord och utsålda studsmattelager. Företaget Trampolinspecialisten ökade under 2020 sin försäljning med 20,4 procent. Samtidigt som studsmattan är en aktivitet som ökar barnens rörelseglädje och förbättrar koordinationsförmågan är studsmatteolyckor en av de vanligaste olycksorsakerna bland barn. Varje år skadar sig tusentals barn allvarligt i olyckor relaterade till studsmattor och vi är nu i årets mest skadedrabbade period.

– Att barn hoppar studsmatta är positivt eftersom det är en aktivitet som får fler stillasittande barn i rörelse. Men 6 000 allvarligt skadade barn är alldeles för många. Särskilt när det finns enkla åtgärder att ta till för att minska risken för en olycka, säger Alexandra Björnsson, Barnens försäkringsexpert på Trygg-Hansa.

Få föräldrar vidtar rätt säkerhetsåtgärder

Den vanligaste orsaken till olyckor på studsmattan är att flera barn hoppar samtidigt, vilket kan resultera i krockar eller okontrollerade fall utanför mattan. Trots detta visade en tidigare Novusundersökning genomförd av Trygg-Hansa att enbart var tredje förälder (34 procent) ser till att det inte är fler än två barn på studsmattan samtidigt. Enligt Alexandra ska man vara extra försiktig med mindre barn.

– Eftersom barn väger mindre och inte har ett helt utvecklat balanssinne löper de större risk att skada sig när det hoppar med större barn. Man bör inte hoppa fler än två samtidigt på studsmattan, men allra helst en. Särskilt som förälder ska man vara oerhört försiktig om man hoppar tillsammans med barn, säger Alexandra Björnsson.

En annan viktig säkerhetsåtgärd är uppsikten. Om man inte håller uppsikt när barnen hoppar är det svårt att kontrollera att allt går rätt till, eller ännu värre, att ett barn har skadat sig och är i behov av vård.

Lagstadgat krav på skyddsnät

Ett säkerhetsnät är en av de viktigaste säkerhetsåtgärderna man som förälder kan vidta för att

skydda sina barn. Enligt EU:s säkerhetskrav för leksaker är det inte tillåtet att sälja studsmattor utan säkerhetsnät. Trots det saknar många studsmattor i Sverige säkerhetsnät.

– Vikten av att ha säkerhetsnät på studsmattan kan jämföras med vikten av att ha hjälm när man cyklar. Utan nät är det lätt för barnet att landa på eller utanför kanten vilket kan orsaka svåra skador, säger Alexandra.

Det är också viktigt att montera studsmattan på rätt plats menar Alexandra Björnsson.

– Att montera studsmattan på en plan yta är nödvändigt för att undvika okontrollerad hoppning men även för att den inte ska gå sönder. Om fjädrar, ramskydd eller säkerhetsnät går sönder kan barn hamna emellan, fastna och skada sig allvarligt, säger Alexandra Björnsson.

Barnexpertens nio tips för säkrare hoppning
Alexandra Björnsson har nio säkerhetstips inför studsmattesäsongen:

  • Ha som regel att inte hoppa fler än två på en gång, allra helst en åt gången. Många skador beror på att barnen krockar under hoppandet.
  • Skaffa ett säkerhetsnät, och glöm inte att stänga till öppningen. Alla studsmattor som säljs idag ska enligt EU-krav ha säkerhetsnät.
  • Köp en studsmatta med ett stabilt och väl vadderat ramskydd som täcker fjädrarna och ramen ordentligt.
  • Små barn ska inte lämnas utan tillsyn när de hoppar.
  • Ställ studsmattan på plan mark. Se till att den står stadigt och helst är fäst i marken.
  • Studsmattan bör stå fritt med minst två meter till träd, byggnader och andra fasta föremål.
  • Lär barnen kliva av mattan lugnt. Många skador sker när de hoppar av mattan och landar på den stumma, hårda marken.
  • Hoppa inte när det är blött, då studsmattan är hal och risken för olyckor ökar.
  • Uppmana barnet att vara försiktig med volter och tricks. Om barnet landar på huvudet eller nacken kan det skada sig allvarligt.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>