Fler avlidna i vårdrelaterade infektioner än i trafiken – det duger inte!
Hem NYHETER Fler avlidna i vårdrelaterade infektioner än i trafiken – det duger inte!

Fler avlidna i vårdrelaterade infektioner än i trafiken – det duger inte!

Publicerat av: Redaktionen

Lennanderföreläsningen arrangeras varje år inom kirurgi eller hygien av Läkaresällskapet i syfte att sprida kunskap.

Fler avlidna i vårdrelaterade infektioner än i trafiken – det duger inte! 2– Tack vare generösa donationer genom åren kan Läkaresällskapet såväl belöna och uppmuntra god medicinsk forskning som sprida nya rön och kunskaper inom olika medicinska områden, säger Mats Ulfendahl, ordförande i Läkaresällskapets forskningsdelegation. Efter förslag från Föreningen för klinisk mikrobiologi har vi i år utsett Anders Johansson, docent i infektionssjukdomar vid Umeå universitet och överläkare vid Vårdhygien, till årets Lennander-föreläsare.

Dödsfall på grund av vårdrelaterade infektioner är ämnet för årets föreläsning. Idag avlider i svensk sjukvård ungefär fyra patienter varje dag där en vårdrelaterad infektion är starkt bidragande orsak medan det i trafiken dör knappt en person per dag!

– Det är märkligt att vi läkare pratar så lite om att minska antalet döda i vårdrelaterade infektioner, säger Anders Johansson. Särskilt idag när vi vet mer än någonsin om metoder som fungerar för att minska risken.

Tack vare forskningen finns det idag nya möjligheter att i förväg identifiera de patienter med störst risk och de med infektioner som blir allt svårare att behandla på grund av ökad resistens.

– Min föreläsning handlar om att nu är det dags för oss med medicinskt ansvar att lägga i en högre växel inom det här området, säger Anders Johansson. Det här duger inte längre!

Lennanderföreläsningen hålls på Läkaresällskapet den 26 mars kl 18-19.30.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>