Förbättrad greppstyrka och handfunktion påvisade i preliminära data från iHand-studien
Hem UNDERSÖKNING Förbättrad greppstyrka och handfunktion påvisade i preliminära data från iHand-studien i London

Förbättrad greppstyrka och handfunktion påvisade i preliminära data från iHand-studien i London

Publicerat av: Redaktionen

Idag presenterades preliminära resultat från den pågående iHand-studien vid kongressen för Internationella Förbundet för Handkirurgi och Handterapi (IFSSH & IFSHT) i London.

Resultatet från 49 deltagare visar en signifikant förbättring av både greppstyrka (27%) och handfunktion (12%).

Dessa preliminära resultat är värdefulla eftersom de indikerar att personer med nedsatt greppstyrka och handfunktion självständigt kan utföra aktiviteter i det dagliga livet med Carbonhand.

För personer med nedsatt handfunktion är möjligheten att genomföra aktiviteter i dagliga livet (ADL) ofta nedsatt och en begränsande faktor i deras liv. Ett av de största problemen i ett antal funktionsnedsättningar är en nedsatt greppstyrka, vilket leder till att de har svårt att greppa och hålla kvar föremål, vilket i sin tur kan påverka deras livskvalitet negativt.

Den kraftförstärkande handsken Carbonhand ger patienter ett förbättrat grepp under användning. Hypotesen i studien är att långvarig användning av Carbonhand på den drabbade handen ger intensiv och uppgiftspecifik träning, vilket resulterar i förbättrad arm- och handfunktion även utan stöd av handsken. Det vill säga att användning av handsken har en så kallad rehabiliterande effekt.

I den pågående iHand-studien som genomförs vid åtta olika kliniker i Nederländerna, har patienter, som levt med funktionsnedsättning i handen sedan i genomsnitt 10 år, fått använda Carbonhand under sex veckor för att sedan utvärdera effekten av handsken. När data från 49 deltagare har analyserats ses en förbättring i handstyrka med 27% direkt efter interventionsperioden. För att kunna påvisa en rehabiliterande effekt, har greppstyrkan också mätts fyra veckor efter att användandet av Carbonhand avslutats, även det med mycket goda resultat. Den kvarvarande förbättringen i greppstyrka är 24%.

Även Jebsen-Taylor Hand Function Test, en standardiserad bedömning av handfunktion, har använts för att bedöma hur pass väl deltagarna kan genomföra en simulering av dagliga aktiviteter. I detta test ombeds deltagarna genomföra sju olika uppgifter och i dessa bedömningar har deltagarna förbättrat sin funktion med 12%.

Förbättrad greppstyrka och handfunktion påvisade i preliminära data från iHand-studien”Att Carbonhand förbättrar greppfunktionen med 27% hos patienter som fått sin skada i genomsnitt för 10 år sedan är imponerande, det innebär stora möjligheter för tusentals patienter att återfå sin förlorade handfunktion och förbättra livskvaliteten avsevärt. Nu ser vi med stor spänning fram emot att en ny version av Carbonhand snart släpps på marknaden för att ytterligare förbättra situationen för dem som lever med nedsatt handfunktion.” -säger Petter Bäckgren, VD på Bioservo.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>