Hem NYHETER Frukt och grönt till barn med astma positivt för lungfunktionen

Frukt och grönt till barn med astma positivt för lungfunktionen

Publicerat av: Redaktionen

Barn med astma som äter en kost rik på antioxidanter, som frukt och grönsaker, uppvisar bättre lungfunktion i tonåren, visar ny forskning med stöd av Hjärt-Lungfonden.

Frukt och grönt till barn med astma positivt för lungfunktionen 3Så många som 160 000 barn och ungdomar beräknas ha astma i Sverige och Hjärt-Lungfonden vill nu tillsammans med forskarna betona betydelsen för alla barn och ungdomar att äta rätt.

– Medvetenheten om att nedsatt lungfunktion i skolåldern kan medföra lungproblem i vuxen ålder har ökat under senare år. Vi ville därför studera vilka faktorer som kan påverka lungfunktionen hos barn och unga, säger Anna Bergström, docent i epidemiologi vid institutet för miljömedicin, Karolinska Institutet.

Syftet med den aktuella studien var att undersöka sambandet mellan intag av kost rik på antioxidanter och utvecklingen av barns lungfunktion. Forskarna har följt 2 300 barn från åtta års ålder fram tills dess att de har fyllt sexton år. Effekten av antioxidanter i maten uppskattades med så kallad antioxidantkapacitet (TAC), ett mått som visar den sammanslagna effekten av alla antioxidanter i kosten och tar hänsyn till eventuella synergieffekter mellan olika ämnen.

Kopplingen mellan antioxidantrik mat och utveckling av god lungfunktion påvisades endast hos barn med astma. Varför effekten inte påvisats hos barn utan astma vet inte forskarna än. Men eftersom astma är en inflammatorisk sjukdom som belastar kroppen, så är en teori att kroppen på grund av denna belastning behöver mer antioxidanter. Hjärt-Lungfonden och forskarna tar tillfället i akt att lyfta ett viktigt budskap till alla småbarnsföräldrar.

– Att utvecklingen av lungfunktionen hos barn med astma gynnas av antioxidantrika livsmedel ger ett viktigt barnperspektiv. Idag äter till exempel bara ett av fem barn i elvaårsåldern frukt eller grönt mer än en gång per dag. Vi vill därför passa på att uppmana Sveriges alla föräldrar att uppmuntra sina barn, både med och utan astma, att äta frukt och grönt, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden.

För vuxna och barn över tio år är det enligt Livsmedelsverket bra att äta minst 500 gram frukt och grönt varje dag. Det motsvarar till exempel två generösa nävar grönsaker, rotfrukter, baljväxter och två frukter. För barn 4 – 10 år är rekommendationen 400 gram per dag.

Nästa steg för Anna Bergström och hennes forskarteam är att titta på hur maten påverkar lungfunktionen på längre sikt, upp till 24 års ålder.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>