Nordirland blir den första regionen i Storbritannien att använda ett och samma system för att hantera medicinska bilder från både patologi och radiologi.
Detta sker efter en rad go-lives av medicinteknik- och cybersäkerhetsföretaget Sectras (STO: SECT B) IT-lösning för digital patologi.
Därmed moderniseras diagnostiken till nytta för både vårdpersonal och patienter.
Hälso- och sjukvården i Nordirland (HSC) har nu, med hjälp av lösningen från Sectra, digitaliserat bildhantering, granskning och svarsskrivning för sina patologiverksamheter vilket kommer bidra till en framtidssäker diagnostik och gynna patienter över hela regionen. Det digitala patologiprojektet, genomfört med hjälp av Business Services Organisation (BSO ITS) är en del av Nordirlands bildarkiverings- och kommunikationssystem (NIPACS). Ett system som i dagsläget redan hjälper radiologer att ställa underbyggda diagnoser, och som nu även kommer att underlätta för patologerna att möta den ökade efterfrågan på deras tjänster.
– Jag är stolt över vårt projektteam för digital patologi och våra intressenter som, trots utmaningarna som covid-19 har inneburit för hälso- och sjukvården här, har levererat den nya lösningen. Detta innebär betydande fördelar för vårdpersonal, de tjänster vi tillhandahåller och, viktigast av allt, våra patienter, säger Karen Bailey, tillförordnad chef på BSO.
Patologerna i regionen utför ungefär 40 miljoner diagnostiska tester varje år. Tack vare implementeringen av digital patologi på fyra HSC Trusts byts mikroskop och glas ut mot högupplösta bilder som patologerna har tillgång till från nästan var som helst. Denna milstolpe är resultatet av ett flertal driftsättningar som skett sedan tilläggskontraktet signerades 2019.
Dr Clare McGalie, ansvarig för det digitala patalogiprojektet, säger:
– Jag är väldigt imponerad över systemet och hur det hjälper oss att förenas som region. Vi har nu möjlighet att låta våra fyra laboratorier tillsammans verka som ett virtuellt laboratorium. Annoterings- och mätverktyg är särskilt användbara för hud- och bröstfall. Möjligheten att jobba på distans eller hemifrån är viktigt för att göra vår arbetsstyrka mer mobil och flexibel. Det pågår även mycket arbete runt om i världen för att utveckla AI inom patologi och med vårt nya digitala patologisystem kommer vi i Nordirland att vara redo att dra nytta av den utvecklingen.
Nicky Harvey, ansvarig för NIPACS på BSO, säger:
– Digital patologi är något vi är oerhört stolta över. Det är en enorm transformation för Nordirland. Vårdpersonal jobbar i multidisciplinära team och att då ha tillgång till information och bilder från olika specialiteter i ett system är oerhört värdefullt för samarbetet och för att möjliggöra mer kompletta diagnostiska svar.
Radiologerna i regionen använder redan samma system för att hantera bland annat röntgenbilder, ultraljud, och bilder från datortomografi och magnetröntgen. Dessa bilder kommer nu finnas tillgängliga sida vid sida med de digitala patologbilderna i en översikt av patienters medicinska bilder. Det skapar förutsättningar för vårdpersonal att fatta mer välgrundade beslut.
Jane Rendall, vd för Sectra i Storbritannien och på Irland, säger:
– Nordirland är ett fantastiskt exempel på hur integrerad diagnostik implementeras i praktiken i en tid då sjukhus över hela Storbritannien nu tar möjligheten att modernisera sin diagnostik. Vi är stolta över att vara en långsiktig partner till Nordirland på den här resan och det är fantastiskt för våra team att så snabbt se så tydliga fördelar, både kliniskt och för patienterna. Vi hoppas att det här bara är början på en fortsatt resa av innovation och inspiration.
Det digitala patologiprojektets framgång har även fått starkt stöd från den kliniska personalen i Nordirland.
Dr Paul Kelly, patolog och representant för den kliniska verksamheten vid Royal Victoria Hospital inom Belfast Health and Social Care Trust, tillägger:
– Digital patologi har visat oss framtiden och vad som är möjligt. Det har givit blodad tand för ökat samarbete nu när vi direkt kan be om, eller ge, råd och second opinions via systemets chattfunktion. Det har ökat kvaliteten på våra svar för många patienter.
Sättet att hantera arbetsfördelning och svarstider kopplat till kritiska svar är också på väg att förändras.
Robbie Wilson, avdelningschef vid Institute of Pathology på Belfast Health and Social Care Trust säger:
– Det här är den mest betydelsefulla förändringen inom cellpatologi på över 150 år. Projektet har bidragit med mycket till den biomedicinska forskningen och ledningen eftersom vi nu har en översikt i realtid av alla våra fall och deras granskningsstatus. Den grad av detaljerad information som nu delas mellan avdelningar förändrar vår analys av svarstider totalt. Det här kan potentiellt bidra till att sätta mer korrekta förväntningar för vårdpersonal och patienter om när svar kommer vara klara. Vi kan enklare identifiera och flagga rutinfall och mer akuta fall.
Sectras helhetslösning för medicinsk bildhantering ger vårdgivare en samlad strategi för alla behov kring hantering av medicinska bilder och förbättrar vården av patienter samtidigt som den bidrar till sänkta driftskostnader. Den skalbara lösningen är modulär och bygger på ett multimediaarkiv (VNA) som stöder all bildhantering. Det gör att vårdgivare kan expandera lösningen, specialitet för specialitet och sjukhus för sjukhus. Besök Sectras hemsida för att läsa mer om Sectras lösningar och om varför Sectra PACS har tilldelats priset för högst kundnöjdhet ”Best in KLAS” nio år i rad.