Göteborgsbolag ger sig in i drönarbranschen för att rädda liv
Hem NYHETER Göteborgsbolag ger sig in i drönarbranschen för att rädda liv

Göteborgsbolag ger sig in i drönarbranschen för att rädda liv

Publicerat av: Redaktionen

Mjukvaruföretaget Northcube bildar dotterbolaget Everdrone AB. Det nya bolaget kommer att utveckla teknik för drönare. Bolaget har speciellt fokus på tillämpningsområden som kan rädda liv.

Drönarbranschen utvecklas just nu med hisnande hastighet. Tillämpningsområdena för flygande farkoster tycks i det närmaste vara oändliga. Drönare används till så vitt skilda ändamål som att plantera träd, inspektera vindkraftverk och ta spektakulära selfies. Bakom den tekniska revolutionen ligger utvecklandet av mindre och billigare teknikkomponenter, komponenter som i stor utsträckning utvecklats inom Göteborgsbolag ger sig in i drönarbranschen för att rädda liv 2mobilbranschen men som fått nya användningsområden i flygande obemannade farkoster, s.k. drönare eller UAV (Unmanned Aircraft Vehicles).

En ny aktör i branschen är det Göteborgsbaserade bolaget Everdrone som utvecklar mjukvara med fokus på navigation och säkerhet. Målsättningen med det nya bolaget är att inom 2-3 år tillhandahålla en teknisk lösning för att på ett säkert sätt navigera autonomt i komplexa luftrum. Tekniken kommer vara avgörande för att kunna använda drönare i tätbebyggda områden där hänsyn måste tas till både egendom och människor och där kraven på säkerhet kommer att vara mycket höga.

  • I dagsläget fokuserar vi uteslutande på att tekniken ska tillämpas inom sjukvård, räddning och humanitära insatser, säger Mats Sällström, VD på Everdrone. Vi tror på en framtid där drönare är en viktig del av infrastrukturen och vi ser redan fantastiska samhällsnyttiga tillämpningar så som akuttransport av hjärtstartare, sökning efter försvunna personer till land och i vatten, eller leverans av medicin till områden där traditionella fordon har svårt att komma fram. I dagarna har vi också sett hur drönare är ovärderliga verktyg när det gäller att överblicka katastrofområdet efter stormen Harvey i Texas för att på så vis bättre kunna styra och prioritera hjälparbetet.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>