Hälsa-, vård- och omsorgsnämnden anmäler enligt lex Sarah
Hem NYHETER Hälsa-, vård- och omsorgsnämnden anmäler enligt lex Sarah

Hälsa-, vård- och omsorgsnämnden anmäler enligt lex Sarah

Publicerat av: Redaktionen

Hälsa-, vård- och omsorgsförvaltningen utreder om medarbetare har frångått rutin för när vårdtagare inte öppnar dörren vid besök.

Hälsa-, vård- och omsorgsnämnden anmäler enligt lex Sarah

Hälsa-, vård- och omsorgsnämnden anmäler även till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, enligt lex Sarah.

En person som får hjälp av hemtjänst med serviceinsats var fjortonde dag påträffades avliden i sin bostad. Detta efter att grannar har anmält till hemtjänst att de inte har sett sin granne på länge och polis tillkallades. Hemtjänstens medarbetare har inte haft nyckel till bostaden och personen har heller inte haft någon telefon som hen kan bli kontaktad på.

Hälsa-, vård- och omsorgsförvaltningen utreder om en medarbetare inom hemtjänst har frångått förvaltningens rutin för hur medarbetare ska agera när hemtjänsttagare inte öppnar dörren vid besök. Hälsa-, vård- och omsorgsnämnden anmäler även händelsen till IVO som allvarligt missförhållande enligt lex Sarah.

Förvaltningen ser allvarligt på händelsen och kommer att vidta en rad åtgärder för att undvika liknande händelser. Bland annat har ett åtgärdspaket tagits fram som ska säkerställa att alla medarbetare känner till och kan använda rutinen för när brukare inte öppnar dörren.

Lex Sarah gäller inom verksamheter som regleras av socialtjänstlagen (SoL) och lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS). Lagen innebär att:

• anställda ska rapportera missförhållanden,
• den som bedriver verksamheten ska utreda och undanröja missförhållandet,
• den som bedriver verksamheten ska, om det visar sig att missförhållandet är allvarligt, snarast anmäla det till Inspektionen för vård och omsorg (IVO).

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>