Hälso- och sjukvård – utveckling och jämförelser
Hem NYHETER Hälso- och sjukvård – utveckling och jämförelser

Hälso- och sjukvård – utveckling och jämförelser

Publicerat av: Redaktionen

Allt färre dör i stroke och allt fler överlever cancer.

Hälso- och sjukvård – utveckling och jämförelser 2Samtidigt skiftar förtroendet för vården. Det är några av resultaten i Hälso- och sjukvårdsrapporten 2018.

Rapporten är den första i en årligen återkommande serie rapporter. Den beskriver den aktuella utvecklingen i hälso- och sjukvården, med stöd av senast tillgängliga data. Tillgänglighet, kostnader, patienternas erfarenheter och befolkningens syn på sjukvården redovisas, liksom medicinska resultat för olika sjukdomsgrupper.

Landstingens och regionernas resultat jämförs med varandra.

– Detta är ett stöd för landsting och regioner, men bidrar också till öppenhet om sjukvårdens kvalitet och effektivitet, säger Hans Karlsson, chef för avdelningen för vård och omsorg på Sveriges Kommuner och Landsting.

Rapporten innehåller drygt 20 resultatöversikter med jämförelser mellan landsting och regioner samt ytterligare ungefär lika många diagram som visar utveckling över tid på nationell nivå.

Det finns inget sammanvägt index som rangordnar landstingen och regionerna. Alla har både bra och mindre bra resultat.

Exempel :

  • I Jönköping anser 90 procent av befolkningen att de har tillgång till den vård de behöver, jämfört med Norrbotten där 78 procent tycker likadant.
  • 83 procent i snitt i riket är nöjda med sitt besök på akuten. Allra nöjdast är norrbottningar med 88,5 procent.
  • I snitt görs 2,5 besök på akutmottagningar per invånare över 19 år. Flest besök görs på Gotland, 4,0 och minst i Västra Götaland, 2,0.

– Det finns mycket att vara stolt över i den svenska vården. De medicinska resultaten visar på tydliga förbättringar för flera av våra stora folksjukdomar som cancer, hjärtsjukvård och stroke. Samtidigt finns det också utmaningar med minskat förtroende och tillgänglighet. En mer tillgänglig, närmare vård kan tillsammans med nya arbetssätt i vården innebära att resurserna inom vård och omsorg kan användas bättre. Vården kan därmed räcka till fler, samtidigt som de med störst vårdbehov fortsätter att få vård av världsklass, säger Anders Henriksson, förste vice ordförande för Sveriges Kommuner och Landsting.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>