Elekta Unity, världens första 1,5T-baserade MR-strålkanon, får CE-märkning
Hem NYHETER Elekta Unity, världens första 1,5T-baserade MR-strålkanon, får CE-märkning

Elekta Unity, världens första 1,5T-baserade MR-strålkanon, får CE-märkning

Publicerat av: Redaktionen

Det nya strålterapisystemet kan nu användas kliniskt i Sverige och Europa och möjliggör en ny nivå av skräddarsydda cancerbehandlingar med hög precision.

Elekta Unity, världens första 1,5T-baserade MR-strålkanon, får CE-märkning 2Elekta meddelade i dag att Elekta Unity, bolagets MR-strålkanon, har erhållit CE-märkning, vilket innebär att tekniken är godkänd för kommersiell försäljning och klinisk användning i Sverige så väl som Europa.

– Att erhålla CE-märkning för Elekta Unity är en stor framgång för strålterapiområdet och för cancerbehandling. MR-strålterapi kommer att ha avgörande betydelse för att reformera cancervården och förbättra behandlingen för patienter. Jag är mycket tacksam mot medlemmarna i MR-strålterapikonsortiet, Philips (vår partner inom MR-teknik) och våra engagerade medarbetare som har hjälpt oss att nå fram till denna viktiga dag, säger Richard Hausmann, vd och koncernchef, Elekta.

Elekta Unity har potential att förändra hur läkarna behandlar cancer genom att möjliggöra leveranser av stråldoser samtidigt med bildtagning av tumören och omgivande, frisk vävnad med högkvalitativa bilder (MRI). Elekta Unity integrerar också avancerade verktyg som gör det möjligt för läkarna att anpassa patientens behandling till aktuell anatomisk information.

– Elekta Unity är en fantastisk innovation för cancervården, en som möjliggör en ”scan-plan-treat”-metod (bildtagning, planering, behandling) för att ta fram skräddarsydda behandlingsplaner som ger betydande kliniska fördelar, säger Bas Raaymakers, PhD, professor i experimentell klinisk fysik vid strålterapiavdelningen på University Medical Center (UMC) Utrecht.

UMC Utrecht är en av grundarna till och medlemmarna i Elektas MR-strålterapikonsortium och står bakom konceptet med en högfälts 1,5T MR-strålkanon.

– Jag tycker att det är oerhört spännande att vår vision om skräddarsydd strålbehandling börjar bli en klinisk realitet, tillägger Bas Raaymakers.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>