Havsvyer kan sänka stressnivåerna på jobbet
Hem LIVSSTIL Havsvyer kan sänka stressnivåerna på jobbet

Havsvyer kan sänka stressnivåerna på jobbet

Publicerat av: Redaktionen

[LIVSSTIL] Havet har en bevisad positiv effekt på människors mentala hälsa och kan göra oss mindre stressade.

Havsvyer kan sänka stressnivåerna på jobbet 1

Cecilia Stenfors, doktor i psykologi och forskare

Viking Line har vistats på havet i snart 60 år och lanserar nu Havspausen – en mikropaus-app till datorn som låter användaren få en stund till havs under arbetsdagen. Under pausen visas vyer som skärgårdskobbar, öppet hav och solnedgång över horisonten.

Människor har under alla tider använt havet som en plats för rekreation, avslappning och återhämtning. Långt ifrån alla har dock möjlighet att få en stund till havs när de behöver det som mest, speciellt på arbetstid. Därför har Viking Line skapat Havspausen – en mikropaus-app till datorn som låter användaren koppla bort omvärldens krav och måsten en stund. Under pausen visas rörliga bilder på havsutsikten från Viking Line-fartyg samtidigt som användaren uppmuntras att fokusera på sin andning. Varje paus pågår under en minut och har olika vyer.

– Naturmiljöer och havsvyer har en positiv inverkan på människors välmående när det kommer till till exempel humör, koncentrationsförmåga och stress. Faktum är att forskningen visar att även bilder på och ljud från naturmiljöer kan göra oss mindre stressade. I dagens samhälle är det väldigt många intryck, särskilt i stadsmiljöer, vilket gör att vi har ett behov av att möta naturen för att hitta nytt fokus, säger, Cecilia Stenfors, doktor i psykologi och forskare.

Arbetsdagen är ofta fylld av intryck, distraktioner och måsten. Genom att ta små mikropauser regelbundet under dagen kan stressnivåerna minskas och hjärnan får en chans att återhämta sig. Havspausen stänger av omvärlden för en stund och användaren andas i takt med vågorna. I appen ställer användaren själv in hur många gånger om dagen den vill mikropausa. Efter en minut är pausen slut och personen kan återgå till sina arbetsuppgifter.

– Vi som jobbar på Viking Line har själv upplevt de positiva effekter som det innebär att ha havet nära under arbetstid. Med Havspausen vill vi att fler ska få chansen att få koppla av med hjälp av havet. I appen möts du av vågornas skvalp och en lugn melodislinga, tillsammans med en uppmaning om att fokusera på din andning. Efter pausen kan du återgå till dina arbetsuppgifter – förhoppningsvis med ett nytt lugn i kroppen, säger Camilla Englund, HR-chef på Viking Line.

Havspausen är enkel att använda och ställer få krav på användaren. Det finns flera pauslägen i appen – var tredje timme, varannan timme och en gång i timmen eller halvtimmen. Det går även att enkelt att välja bort en paus om den kommer olägligt under arbetsdagen.

Havspausen finns för både PC och Mac och är helt gratis att ladda ner.
Ladda ner appen här: https://havspausen.vikingline.se/

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>