CGI i samarbete med universitetssjukhus för att utveckla AI som upptäcker hjärnblödningar
Hem AI Helsingfors Universitetssjukhus och Planmeca i samarbete med CGI för att utveckla AI som upptäcker hjärnblödningar

Helsingfors Universitetssjukhus och Planmeca i samarbete med CGI för att utveckla AI som upptäcker hjärnblödningar

Publicerat av: Redaktionen

CGI meddelar idag att företaget ingår i ett forskningsprojekt för att utveckla en AI-lösning som hjälper radiologer att tolka datortomografier av hjärnan och upptäcka de vanligaste typerna av icke-traumatiska hjärnblödningar.

Arbetet sker i samarbete med Helsingfors Universitetssjukhus och Planmeca, en ledande tillverkare av högteknologiska digitala bildenheter.

Lösningen heter AI Head Analysis, och har nyligen godkänts för retrospektiv testning på Helsingfors Universitetssjukhuset. Oberoende testning och validering av lösningen har hittills utförts av flera sjukhus, inklusive ett av de största universitetssjukhusen i Schweiz.

AI Head Analysis analyserar data från olika bildbehandlingsenheter på sjukhus för att både bygga och kliniskt testa algoritmer i linje med rigorösa regulatoriska krav. Med hjälp av AI-algoritmer kan lösningen hjälpa till att upptäcka tillstånd som registreras med datortomografi och som kräver akuta insatser. Algoritmerna har utvecklats i samarbete mellan de tre parterna i projektet. På sjukhuset har man arbetat med AI-algoritmer i flera år, och har nu ett digitalt arkiv innehållandes över 20 miljoner bilder. Den underliggande plattformen har CGI byggt på Microsoft Azure.

– Varje år drabbas miljontals människor världen över av olika typer av hjärnblödningar, ett akut tillstånd som kräver snabb och korrekt diagnos, säger Miikka Korja, CIO och docent i neurologi på Helsingfors Universitetssjukhus. Att tolka röntgenbilder av hjärnan kräver tid och erfarenhet, men de flesta akutmottagningar är väldigt hårt belastade. Samarbetet med CGI och Planmeca startades för att adressera denna utmaning genom en ny typ av AI-lösning där algoritmer kan upptäcka de vanligaste formerna av icke-traumatiska hjärnblödningar.

CGI i samarbete med universitetssjukhus för att utveckla AI som upptäcker hjärnblödningar– AI Head Analysis är en unik och innovativ lösning som kan komma att rädda många liv i framtiden, och tack vare att den är oberoende av patientdata och system hanterade av ett visst sjukhus, kan den erbjudas till sjukhus världen över, säger Leena-Mari Lähteenmaa, Verksamhetschef hos CGI i Finland. Projektet visar även på CGI:s engagemang i att använda vår expertis för att med hjälp av teknikförbättra samhället och individers välmående.

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>