Hem NYHETER Hitta rätt preventivmedel med hjälp av Shazam

Hitta rätt preventivmedel med hjälp av Shazam

Publicerat av: Redaktionen

Unga kvinnor kan ha svårt att veta vilket preventivmedel som passar dem bäst.

Hitta rätt preventivmedel med hjälp av Shazam 2

Bayers rådgivningsapp. Håll kameran mot koden i bilden.

Med hjälp av några enkla frågor via Shazam kan rådgivningen förbättras. Bayer lanserar nu rådgivningsappen på ungdomsmottagningar, barnmorskemottagningar och Studentkortet.

Preventivmedel är ingen enkel sak. Idag finns det många alternativ och varianter. Vid besök hos barnmorska eller gynekolog är tiden knapp och det är ofta svårt att hinna med en ordentlig diskussion om vad som passar bäst.

– Vi ser ett behov av ökad kunskap om preventivmedel. Framförallt yngre kvinnor översköljs av information och olika uppfattningar, i vissa fall rent vilseledande. Samtidigt har ungdomsmottagningarna en hård arbetsbelastning och ska hinna träffa många unga kvinnor. Det kan skapa problem och osäkerhet, säger Staffan Jannesson Billing, medicinsk rådgivare på Bayer.

För att förbereda kvinnor inför besöket har Bayer tagit fram en enkel app. Den nås via Shazam, vilket de flesta har i sin telefon. Utifrån svaren på frågorna blir det sedan betydligt lättare att komma fram till rätt val av preventivmedel.

– Tanken är att hon svarar på frågorna i väntrummet eller på vägen dit. På så sätt blir det ett bättre underlag för själva rådgivningen. Tyvärr är det ibland så att eftersom ungas kunskap är låg, samtidigt som barnmorskorna inte vill styra över deras fria val, så riskerar de att missa alternativ som kanske är mer lämpliga. En kvinna kan exempelvis använda samma preventivmedel i åratal för att hon tror att det är naturligt att må dåligt av det. Så ska det inte behöva vara, säger Staffan Jannesson Billing.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>