Hörapparater kan minska tinnitus hos hundratusentals

Fler med tinnitus borde få hörapparater.

Hörapparater kan minska tinnitus hos hundratusentals 1Även vid lätt hörselnedsättning kan hörapparater ge betydligt mindre tinnitusbesvär. Det konstaterar Hörselskadades Riksförbund (HRF) , inför Hörselskadades Dag.

En tredjedel av landets 1,5 miljoner hörselskadade använder hörapparater. Men det borde vara betydligt fler, anser HRF. Över hälften skulle vara hjälpta av hörapparater – inte minst de som har besvärlig tinnitus.

Effektiv “medicin”

– Hörapparater är en mycket effektiv ”medicin” mot tinnitus, det visar både forskning och erfarenhet. Många med tinnitus känner inte till det, säger Mattias Lundekvam, förbundsordförande för Hörselskadades Riksförbund (HRF), som nu uppmanar alla med tinnitus att testa sin hörsel.

– Om fler med tinnitus fick hörapparater även vid lättare hörselnedsättning, så skulle det troligen innebära betydligt färre sjukskrivningar.

Vanligt problem

Ungefär en av fem svenskar har tinnitus, varav 200 000–300 000 har svår tinnitus. Alla har inte nedsatt hörsel, men det är mycket vanligt.
– En del säger: ”Min tinnitus är så stark att jag har svårt att höra”. De har inte själva insett att de har en hörselnedsättning som de behöver få hjälp med.

Mer ljud, mindre anspänning

Att hörapparater hjälper vid tinnitus beror främst på två saker: När ljudet i omgivningen hörs starkare och tydligare blir tinnitusljudet mindre märkbart och blir lättare att koppla bort. När det är lättare att höra minskar anspänningen, oron och stressen – och då minskar tinnitus.