För att läkare som har en utbildning från ett land utanför EU/EES skall få svensk läkarlegitimation behöver de klara ett omfattande kunskapsprov som säkerställer att den prövande har de teoretiska och praktiska erfarenheter som svarar mot kraven för svensk legitimation.
Utbildningsföretaget Hypocampus har sedan starten 2016 hjälpt över 25 000 medicinstuderande.
Nu tar Hypocampus även ett samlat grepp för att bättre assistera utländska läkare att förbereda sig inför, och klara, kunskapsprovet. I samarbete med Lunds universitet har Hypocampus nu tagit fram en studieplan anpassad för utomeuropeiska läkare som förbereder sig inför kunskapsprovet. Studieplanen innehåller de viktigaste diagnoserna samt instuderingsfrågor som är särskilt framtagna för kunskapsprovet.
En av de personer som både nyttjat Hypocampus själv för sin förberedelse inför kunskapsprovet, och som i samarbete med Lunds universitet hjälpt till att ta fram studieplanen, är Altagarcia Mares Johansson. Hon kom till Sverige från Mexiko via Schweiz där hon en tid arbetade med global folkhälsa. Idag är hon ST-läkare inom Allmänmedicin vid Universitetssjukhuset i Malmö. Inför kunskapsprovet gick hon en förberedande kurs i Lund och studerade med Hypocampus. – Med hjälp av kursen och Hypocampus fick jag en mycket bättre struktur, tillgång till gamla prov, föreläsningar och en studiegrupp. Det viktigaste för mig var motivationen, att påminna mig själv om målet att bli läkare i Sverige. Jag tänkte att om jag äntligen klarar kunskapsprovet så kan jag använda min fulla potential och hjälpa människor. Det var mycket frustration och hårt jobb, men värt det i slutändan, säger Altagarcia Mares Johansson.
Altagarcias främsta tips till andra läkare som förbereder sig inför kunskapsprovet är att skapa en studieplan och fördela tiden på rätt sätt genom att gå igenom gamla prov och identifiera sina svaga och starka områden. – För mig var Hypocampus den enda lösningen, de samlar de 150 viktigaste avsnitten som kommer på provet. Det hjälpte mig att prioritera rätt. Forskningen visar hur viktigt det är att dela upp studierna i kortare perioder. Pauserna hjälper hjärnan att befästa kunskapen i långtidsminnet. Slutligen är det viktigt att prioritera hälsan, äta, träna och sova ordentligt för att kunna prestera. Jämföra dig heller inte med andra, hitta det som fungerar för dig, avslutar Altagarcia.
Hampus Ivert, vd för Hypocampus AB, är mycket nöjd med det senaste tillskottet inom Hypocampus lärplattform. – Vi är glada och stolta över att nu kunna hjälpa ännu fler att nå sina drömmar om att bli legitimerade läkare i och med lanseringen av studieplanen för kunskapsprovet, säger Hampus Ivert.