Hem NYHETER Ingen covidpatient kvar på Danderyds sjukhus

Ingen covidpatient kvar på Danderyds sjukhus

Publicerat av: Redaktionen

Danderyds sjukhus kan idag meddela att sjukhuset inte har kvar någon covid-19 patient i intensiv- eller slutenvård.

Ingen covidpatient kvar på Danderyds sjukhus 2

Under knappt fem månader har Danderyds sjukhus vårdat ca 1,584 covidpatienter. På mycket kort tid ställdes hela sjukhuset om för att möta pandemin. Igår skrevs den sista covidpatienten ut, men läget kan självklart ändra sig snabbt.

Danderyds sjukhus tog emot sin första covid-19 patient den 14 mars och har så här långt vårdat cirka 1584 patienter med en bekräftad covid-19 infektion, varav cirka 110 på intensivvårdsavdelningen. Ingen covidpatient har vårdats på IVA sedan den 30 juni. Totalt har 1348 patienter skrivits ut från sjukhuset och 236 har tyvärr avlidit i sjukdomen. Dock har ingen covidpatient avlidit sedan den 14 juli.
Sjukhuset försattes i stabsförberedande läge den 3-10 mars, i stabsläge 10-13 mars, i förstärkningsläge 13 mars-26 maj och åter i stabsläge den 26 maj-9 juli, då sjukhuset gick tillbaka till normalläge.
Det förhöjda beredskapsläget har inneburit en mer centraliserad styrning av verksamheten jämfört med ett normalläge.

Läget kan snabbt förändras

– Efter fem intensiva månader kan vi unna oss att glädjas över nyheten att det inte finns någon inneliggande covidpatient kvar på sjukhuset. Vi är försiktigt optimistiska, men väl medvetna om att läget kan se annorlunda ut längre fram.

– Vi måste alla fortsätta hålla avstånd och följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer för att minska smittspridning. Jag vill rikta ett innerligt tack till alla medarbetare på sjukhuset, som gjort sitt yttersta för att möta upp i en mycket utmanande situation som var ny för oss alla, säger vd Yvonne Haglund Åkerlind.

Eftervård och rehabilitering

På Danderyds sjukhus finns i dagsläget ett antal patienter kvar för eftervård/rehabilitering efter att ha varit sjuka i covid-19. Dels på vårdavdelning, men framför allt på Rehabiliteringsmedicinska kliniken som har fått uppdraget av Region Stockholm att erbjuda högspecialiserad rehabilitering till de mest komplicerade covid-19-fallen. Här bedöms även covid-patienter som ska skrivas ut, för remittering till rätt vårdnivå.

I lägesrapporterna inom regionen är definitionen av en covidpatient någon som bekräftats med covid-19 och fortfarande är smittsam.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>