Innovationer inom digital hälsa förbättrar vården
Hem NYHETER Innovationer inom digital hälsa förbättrar vården

Innovationer inom digital hälsa förbättrar vården

Publicerat av: Redaktionen

Stockholm har nästan lika många tech start-ups som Silicon Valley och Sverige har ett gott anseende när det gäller innovationer.

Innovationer inom digital hälsa förbättrar vården 1

Från vänster: Gustaf Nordenhök, Encare AB, David Fredman, SMS-livräddare, Daniel Forslund, SLL, Philip Siberg, Coala Life, Titti Lundgren, Coala Life, Steve Gallagher, Cerner.

Igår genomfördes ett möte med tre mycket intressanta Stockholmsföretag som anmält sig till eHealth Award 2017 – en utmärkelse som riktar sig till svenska småföretag inom digital hälsa.

– Vi i SLL arbetar nu hårt för att bli en bättre första kund för innovativa start-ups och småföretag inom digital hälsa, och skapar testmiljöer i vården där de nya lösningarna kan prövas.
– Jag har stora förhoppningar om att eHealth Award kan locka fler kreativa personer att bidra med de innovativa lösningar som patienter och vårdpersonal behöver, och skapa nya drivkrafter för samverkan, sa Daniel Forslund, innovationslandstingsråd SLL, under gårdagens möte.

Coala Life, SMS-LivräddareochEncare är tre företag som med sina lösningar bidrar till högre kvalitet för båda patienter och vårdpersonal.

Ökad patientsäkerhet
Varje dag utförs en kvarts miljon omfattande operationer i världen. Genomförandet av samma typ av operation kan variera mycket. Med patienten i centrum och en peri-operativ process enligt ”Best Practice” kan denna variation minska avsevärt, och Encares molntjänst bidrar till detta. Resultaten är kortare vårdtid, färre komplikationer och därmed avsevärda besparingar per operation.

Encare erbjuder en unik lösning för att sätta och vidmakthålla en kultur av ”Best Practice” och “Teamwork” på den kirurgiska avdelningen – ERAS.
– Resultaten talar sitt tydliga språk. Patienten mår bättre och kommer hem snabbare samtidigt som de direkta besparingarna uppgår till cirka 20 000-40 000 kr per patient, säger Gustaf Nordenhök VD på Encare AB.

Hjärt- och kärlsjukdomar är den främsta dödsorsaken i världen – bara i Sverige dör fyra av tio i hjärtrelaterade sjukdomar. Båda Coala Life och SMS-Livräddare bidrar genom sin teknologi till att reducera antal dödsfall som resultat av hjärtsjukdom.

Coala Life har en digital självscreeningsprodukt som snabbt och enkelt registrerar hjärtljud, EKG och hjärtfrekvens så att eventuella symptom kan upptäckas i tid.Genom att placera Coalan mot hjärtat i 30 sekunder, följt av en referensmätning med tum-EKG, får användaren på bara några sekunder reda på hur hjärtat mår.
– Coala är en trygghetstjänst. Hundratusentals svenskar lever exempelvis med hjärtflimmer idag utan att ens veta om det. Att upptäcka symptomen i tid kan vara helt avgörande, säger Philip Siberg, VD på Coala Life.

SMS-Livräddare bidrar till att fler människor får hjälp vid hjärtstopp. Genom en app lokaliseras och aktiveras frivilliga livräddare till platsen för ett plötsligt hjärtstopp.
– Tidig insats av hjärt- lungräddning ökar chansen att överleva x 3. Mellan oktober 2016 och februari 2017 larmade appen om 249 misstänkta hjärtstopp, säger David Fredman, driftsansvarig på SMS-Livräddare.

Digital hälsoinnovation måste lyftas fram
– Det är otroligt viktigt att lyfta fram innovativa digitala lösningar som kan bidra till en bättre sjukvård i Sverige. Därför är eHealth Award ett viktigt initiativ och det har varit spännande att höra om de tre företagen idag, säger Agneta Granström, Regionråd, Region Norrbotten, och jurymedlem.

eHealth Award är ett samarbete mellan Vitalis, Nordic Connected Health Star Track, Cerner och Sahlgrenska Science Park, med målet att uppmärksamma innovationer inom digital hälsa som finns i Sverige idag. Vinnaren presenteras av folkhälso- och sjukvårdsminister Gabriel Wikström på Vitalis den 25 april 2017. Läs mer om eHealth Award och registrera ditt företag här innan 21 mars.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>