Söndagsintervju med Anders Ermén, styrelseordförande Enorama Pharma
Hem HÄLSAREPOTAGE Söndagsintervju med Anders Ermén, styrelseordförande Enorama Pharma

Söndagsintervju med Anders Ermén, styrelseordförande Enorama Pharma

Publicerat av: Redaktionen

I dagens Söndagsintervju möter vi Anders Erménstyrelseordförande i  Malmöbaserade Enorama Pharma som utvecklar läkemedelsprodukter med tuggummi som drug delivery-form.

Söndagsintervju med Anders Ermén, styrelseordförande Enorama Pharma 1

Anders Ermén styrelseordförande, Enorama Pharmas

Bara ett knappt år efter börsnoteringen på Nasdaq First North är man en god bit på väg mot lansering av sin första produkt – ett nytt nikotintuggummi, tillverkat med en unik compressed gum-teknologi som ger smak- och tuggegenskaper som ska utklassa  traditionella nikotintuggummin.  Bolaget har genomfört lyckade pilotstudier och nu återstår endast en avslutande stabilitets- och bioekvivalensstudie innan ansökan till Läkemedelsverket om marknadsgodkännande kan lämnas in. Man har redan börjat bearbeta den globala marknaden för NRT-produkter ( Nicotine Replacement Therapy ), som bäst kan beskrivas som en snabbväxande mångmiljardindustri, och nu intensifierar bolaget försäljningsarbetet ytterligare.

BioStock har intervjuat Enorama Pharmas styrelseordförande Anders Ermén, som bland annat kommenterar att bolaget närmar sig marknad med sin första produkt, ett nytt nikotintuggummi som ska utmana branschjättarna Nicorette och Nicotinell.

– Vi räknar med att den avslutande bioekvivalens- och stabilitetsstudien ska vara färdig under andra kvartalet detta år. Direkt därefter är vi redo att skicka in ansökan om marknadsgodkännande för vår första produkt till Läkemedelsverket , säger Anders Ermén.

Till skillnad från att utveckla ett nytt läkemedel, vilket är en både tidskrävande, komplicerad och dyr process, är det medicinska tuggumi som Enorama Pharma utvecklat en genrikaprodukt, vilket ger bolaget tydliga fördelar på vägen mot marknad. Anders Ermén bekräftar att såväl risken som kostnaderna är betydligt mindre:

– Det är klart att risken är avsevärt lägre för oss. Sannolikheten att en teknisk produkt, i vårt fall ett tuggummi som fungerar som bärare av en beprövad generika substans, fungerar är betydligt större i jämförelse med ett nyutvecklat läkemedel. 

– Det är väsentligt mindre kostnadskrävande att göra den typ av studier vi gör jämfört med att genomföra en klinisk studie på patienter med ett nytt läkemedel. Vi står inte alls inför den typen av finansiell utmaning.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>