Hem NYHETER Innovativ systemtransformation ger besparingar för hälso- och sjukvården

Innovativ systemtransformation ger besparingar för hälso- och sjukvården

Publicerat av: Redaktionen

Det EIT Health finansierade startupbolaget Health Integrator initierar samarbete med Region Stockholm för prevention av typ 2-diabetes

Innovativ systemtransformation ger besparingar för hälso- och sjukvården 2

Det EIT Health finansierade startupbolaget Health Integrator initierar samarbete med Region Stockholm för prevention av typ 2-diabetes

Med finansiellt stöd från EIT Health startades 2016 ett tvåårigt innovationsprojekt kallat The Health Movement tillsammans med RISE, Region Stockholm, Karolinska Institutet och med MSD och Apoteket som kommersiella partners och ett antal europeiska partners bl a IESE Business School, (Spanien), West Midlands Academic Health Science Network (UK), Semelweis University (Ungern) och City of Rotterdam (NL). Som en del av innovationsprojektet startades spinout bolaget Health Integrator 2017, med målet att stärka förutsättningarna till ett hälsosammare liv och förebygga kroniska sjukdomar. Man började jobba med en investeringsmodell för att belöna goda hälsoresultat ekonomiskt.

”Denna systemtransformation hade aldrig skett om vi inte hade fått stöd för vårt innovationsprojekt genom EIT Health i ett tidigt skede. De vågade investera i något som byggde på framtida system”, säger Fredrik Söder, VD Health Integrator.

Region Stockholm är nu först ut med att introducera den nya modellen och att använda det nya finansieringssystemet, en sk hälsoobligation (Health impact Bond). SEB och Skandia har tagit fram en unik finansieringsmodell och Health Integrator står för initiativet och utvecklingen av den digitala plattformen.

Health Integrators hälsoobligation

Initialt kommer upp till 925 stockholmare med risk för att utveckla typ 2-diabetes att erbjudas att använda Health Integrators lösning och hälsoapp under fem år. Med stöd av en personlig hälsopedagog och tester har de möjlighet att köpa förebyggande hälsotjänster och produkter via plattformen. Via Health Integrator får varje användare en “plånbok” laddad med pengar att handla för. De kan även betala med kort eller använda friskvårdsbidrag från arbetsgivare. På kort sikt ska detta leda till bättre hälsa och på längre sikt kan förändrade levnadsvanor förhindra att de utvecklar typ 2-diabetes och andra kroniska folksjukdomar.

“Med Health Integrator vill vi ge individer rätt förutsättningar för att lyckas förändra sina levnadsvanor på ett hållbart sätt. Med hälsotest, stöd av coachande samtal tillsammans med en hälsopedagog och en skräddarsydd lösning utifrån individens förutsättningar och behov ökar chanserna att lyckas” säger Fredrik Söder.

Health Integrators hälsoplattform har testats i en klinisk studie i ett samarbete med KI, Region Stockholm, Arriva, Apoteket, Nobina och Länsförsäkringar.

-Få appar är vetenskapligt utvärderade, men Health Integrator appen har testats i en randomiserad kontrollerad studie på drygt 200 personer. Redan efter tre månader kunde vi se statistiskt signifikanta skillnader i hälsovariabler som midjemått och blodtryck mellan den grupp som använde Health Integrator appen och den grupp som inte fick appen”, säger Ylva Trolle Lagerros överläkare på Överviktscentrum inom Region Stockholm och forskare på Karolinska Institutet.

Projektet finansieras genom ett lån av försäkringsbolaget Skandia på 30 miljoner. Om deltagaren utvecklar typ 2- diabetes tar Skandia en del av kostnaden men om deltagarna efter fem år minskat risken för diabetes får Skandia en avkastning på upp till 10 procent av investeringen. Unikt med lösningen är att Region Stockholm inte tar några kostnader de första åren. Först efter fem år betalar man runt 23-33 miljoner beroende på utfall. Region Stockholm räknar med att få upp till 100% ROI (Return of Investment)

”Det är fantastiskt att se hur EIT Healths partners genom Health Integrator, ett projekt som vi har stöttat under flera år, nu driver utvecklingen av hälsoobligationer. Det är en spännande utveckling som visar hur samhällsvärde kan skapas genom sjukdomsförebyggande och ge betydande kostnadsbesparingar för sjukvården” säger Erik Forsberg, VD EIT Health Scandinavia.

Förra året deltog Health Integrator i ett annat EIT Health program Headstart som hjälper startups med verifiering av produkter och tjänster. Med stöd av programmet har Health Integrator nu förfinat paketeringen av sin tjänst och utvecklat en digital hälsoplattform för konsumenter. På sikt kan lösningen göras tillgänglig i andra regioner och nå ut till en bredare grupp som är redo att betala själva.

”I ett nästa steg tänker vi att vår tjänst betalas direkt av användaren eller genom arbetsgivarens friskvårdsbidrag. Genom att erbjuda olika upplägg och betalningslösningar kan vi underlätta för användarna att konsumera hälsofrämjande lösningar och därigenom undvika att konsumera vård” säger Fredrik Söder.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>