Internationella munhälsodagen 20 mars: Hur du mår i munnen påverkar resten av kroppen.
Hem NYHETER Internationella munhälsodagen 20 mars: Hur du mår i munnen påverkar resten av kroppen.

Internationella munhälsodagen 20 mars: Hur du mår i munnen påverkar resten av kroppen.

Publicerat av: Redaktionen

Var tionde vuxen drabbas av svår tandlossning.

Internationella munhälsodagen 20 mars: Hur du mår i munnen påverkar resten av kroppen. 2Men inte nog med att de riskerar tappa tänder. När bakterier i munnen sprids i resten av kroppen kan det påverka hjärta och blodkärl.

– Det är viktigt för allmänhälsan att ta hand om sina tänder, redan från tidig ålder. En ohälsosam livsstil med dålig munhygien och kost triggar igång sjukdomar i munnen som kan påverka hela kroppen, säger Daniel Jönsson, specialisttandläkare och docent i parodontologi på Folktandvården Skåne.

Daniel Jönsson undersöker kopplingen mellan munnens hälsa och andra kroppsliga sjukdomar. Det är ett stort och världsomfattande forskningsområde, och pusselbit läggs till pusselbit. Men om man utgår från dagens kunskap så finns det anledning att inte slarva med skötseln av mun och tänder om man vill hålla sig frisk och leva länge.

Parodontit – en sjukdom som smyger sig på

Många har tandlossning utan att ens veta om det. Parodontit, som det heter på fackspråk, är en inflammation som ofta kommer smygande och kan börja med inflammerat och blödande tandkött.

–Tandplack består av bakterier, bakterieprodukter och saliv som bildar en film på tänderna. Tandplack har vi alla alltid, men har man tandlossning är man överkänslig mot munnens bakterier och man måste därför vara extra noga med att minimera tandplackets tillväxt.

Även den som sköter sin munhälsa kan drabbas av tandlossning, då sjukdomen i grunden är ärftlig. Tandlossningen kan dessutom påskyndas av till exempel rökning och diabetes.

Stor studie om tand- och kärlplack

Ett av de forskningsprojekt som Daniel Jönsson för tillfället arbetar med handlar om kopplingen mellan tandlossning och åderförkalkningsplack i halskärl. Forskningen visar att personer med fler tandfickor har större mängd åderförkalkningsplack i halskärl.

–Vi tar nu forskningen ett steg vidare och kommer att titta på varför blodkärlen påverkas av bakterier i blodet. Målet med forskningen är att förhindra att patienter med tandlossning får en kärlpåverkan, berättar Daniel.

Goda vanor som ger dig friska tänder

  • 2-2-2-2 metoden: Borsta tänderna två gånger om dagen, i två minuter, med två centimeter fluortandkräm och ät eller drick inte på två timmar efter att du borstat.
  • Rengör mellan tänderna med tandtråd eller mellanrumsborste en gång varje dag.
  • Undvik småätande, och drick vatten som törstsläckare.
  • Besök tandvården regelbundet.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>