Är robotkirurgi framtiden?
Hem UNDERSÖKNING Kan robotkirurgi vara framtiden?

Kan robotkirurgi vara framtiden?

Publicerat av: Redaktionen

Den 1 april disputerade Malin Brunes, läkare på Kvinnokliniken, Södersjukhuset.

I sin avhandling visar hon att robotkirurgi kan vara ett bättre alternativ vid livmoderoperation på patienter med fetma eller endometrios jämfört med mer traditionella metoder.

I stora drag, vad handlar forskningen i din avhandling ”Aspects on the Use of Robotic-Assisted Surgery in Benign Gynecology” om?

Jag ville undersöka om det finns några fördelar för patienten med att använda robotkirurgi i stället för öppen bukoperation, vaginal operation eller traditionell titthålsoperation vid godartade gynekologiska tillstånd. De ingrepp vi undersökte var livmoderoperation på patienter med fetma eller endometrios och en viss typ av framfallsoperationer.

Är robotkirurgi framtiden?

Malin Brunes, läkare på Kvinnokliniken Södersjukhuset, stående framför en av sjukhusets operationsrobotar.

Vad är det viktigaste du kommit fram till?

Studierna visade fördelar med robotkirurgi jämfört med öppen bukoperation och traditionell titthålskirurgi vid livmoderoperation. Mer specifikt var det mindre blödningar, kortare operationstid och färre fall där man under pågående operation behövde byta metod till öppen bukoperation. Hos överviktiga patienter var komplikationerna färre vid robotkirurgi jämfört med öppen bukoperation och vaginal livmoderoperation.

Vad har den nya kunskapen för betydelse för vården?

Robotkirurgi är ofta ifrågasatt på grund av ökade kostnader jämfört med andra operationsmetoder. Men resultaten från studien visar att utvecklingen av robotkirurgi i Sverige vid godartade gynekologiska tillstånd har förbättrat vården för patienten, och att man vid svårare kirurgiska tillstånd som endometrios och fetma bör överväga robotkirurgi framför andra metoder om möjligheten finns.

Studierna stärker dessutom tidigare kunskap om att kirurgen blir bättre om hen utför fler operationer per år vid godartade tillstånd i livmodern. Vi visar också att gamla kostnadseffektiva beprövade metoder vid framfallskirurgi inte bör glömmas bort, då de fungerar lika väl som robotkirurgi. Det är viktigt att välja ut vilken patientgrupp som ska opereras med robotkirurgi och inte.

Åkommorna endometrios och framfall, som du i avhandlingen studerat olika operationsformer för – hur många lider av detta i Sverige?

5–10% av alla kvinnor i fertil ålder har endometrios och i gruppen kvinnor med smärta och infertilitet är siffran högre (i vissa studier upp till 50%). 3–6% av alla kvinnor har framfall som ger besvär och behöver behandling.

På Södersjukhuset genomför vi varje år drygt 200 livmoderoperationer och drygt 250 framfallsoperationer. Inom uppdraget nationell högspecialiserad vård vid svår endometrioskirurgi träffade vi år 2021 415 patienter, varav 114 genomgick operation.

Vad ska du göra nu?

Jag vill fortsätta med forskning och har redan en pågående studie tillsammans med kollegor på kvinnokliniken där vi undersöker hur väl ultraljud fungerar för kartläggning av endometrios före operation. Vi följer i den studien också patienternas äggstocksfunktion före och efter operation vid olika stadier av endometrios.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>