Utbetalning av ersättning för personlig assistans utan tillstånd förbjuds
Hem NYHETER Utbetalning av ersättning för personlig assistans utan tillstånd förbjuds nu

Utbetalning av ersättning för personlig assistans utan tillstånd förbjuds nu

Publicerat av: Redaktionen

Försäkringskassan och kommunerna kan från den 1 november neka att betala ut ersättning till assistansbolag utan giltigt tillstånd, även i fall där utbetalningen går genom den som är assistansberättigad.

– Detta välkomnar vi då det har varit en lucka i lagen som kriminella och oseriösa aktörer har utnyttjat, säger Roy Sundvall Marknadschef för Förenade Care.

Syftet med lagändringarna är att minska fusket inom den personliga assistansen så att den som driver ett assistansbolag verkligen har den kunskap och erfarenhet som krävs för att få tillstånd berättar Lena Hallengren i ett pressutskick 1 oktober.

– Genom att förändra i socialförsäkringslagen och således i lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) får kommuner och Försäkringskassan mandat genom lagstöd att neka assistansberättigade ersättning i händelse att de önskar anlita ett bolag utan tillstånd vilket vi tycker är ett stort och bra steg för den personliga assistansen, säger Maria Berghult Chef för Förenade Cares assistansbolag Hela Sveriges assistans som bedrivit personlig assistans sedan 2005 (www.hsaab.se).

Försäkringskassan och kommunerna får en skyldighet att informera Inspektionen för vård och omsorg (IVO) när en enskild antas bedriva verksamhet för personlig assistans utan tillstånd. IVO ges tydligare möjligheter att begära in information i tillsynsärenden.

Utbetalning av ersättning för personlig assistans utan tillstånd förbjudsEnligt en ny bestämmelse i förordningen om stöd och service till vissa funktionshindrade ska IVO informera Försäkringskassan och berörda kommuner när myndigheten har återkallat ett tillstånd eller tillfälligt förbjudit ett assistansbolag att verka. På så sätt får Försäkringskassan och kommunerna förutsättningar att snabbt agera när ett tillstånd dras in. Lagändringarna träder i kraft den 1 november 2021.

– Vi välkomnar alla steg som tas av myndigheter och vår regering med syfte att stoppa kriminalitet inom personlig assistans, säger Roy Sundvall.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>