Karolinska Universitetssjukhuset deltar i ett nytt EU-projekt genom fjärrövervakning
Hem NYHETERIT-LÖSNING Karolinska Universitetssjukhuset deltar i ett nytt EU-projekt genom fjärrövervakning

Karolinska Universitetssjukhuset deltar i ett nytt EU-projekt genom fjärrövervakning

Publicerat av: Redaktionen

Karolinska Universitetssjukhuset deltar i ett nytt EU-projekt som ska rädda fler liv genom fjärrövervakning.

Projektet Nightingale syftar till att utveckla en trådlös och bärbar teknik för fjärrövervakning Karolinska Universitetssjukhuset deltar i ett nytt EU-projekt genom fjärrövervakning 2av vitala funktioner, exempelvis puls, hjärtrytm och andningsförmåga hos riskpatienter, både på sjukhuset och i hemmet efter bland annat operation. Målet är att vårdgivaren i realtid får information om en patients situation skulle försämras, exempelvis genom blödning eller lunginflammation. Tidig information ökar möjligheterna att förhindra allvarliga komplikationer, vilket väntas rädda fler liv.

Projektet är en del av ett nytt EU program Horizon 2020. I hård internationell konkurrens söks medel för att vårdgivare skall driva utvecklingsprojekt i samarbete med industrin och stora delar av anslagen finansierar framtagandet av nya lösningar. Nightingale rankades som nummer två totalt och erhöll ett bidrag på €5,3 miljoner. Karolinska Universitetssjukhuset är ett av fem europeiska universitetssjukhus som ska delta i projektet ”Nightingale”, där även Leuven Teaching Hospital, University College London Hospital (Sjukhus), UMC Utrecht och Uniklinik Aachen ingår.

– Min förhoppning är att den färdiga produkten är en liten mobil enhet som patienten lätt kan bära på sig utan att det hindrar dagliga aktiviteter men med avancerad teknik som möjliggör att information på ett säkert sätt skickas till vårdgivaren. Ett sådant system bör också bestå av möjligheter till direkt kommunikation med vården via ljud och video. Det skulle innebära en stor trygghet för patienter, vid eventuell försämring kommer sjukvården kunna uppmärksamma det direkt och ta kontakt med patienten. På så sätt skulle möjligheterna att rädda liv och undvika allvarliga komplikationer markant förbättras, säger David Konrad, som ansvarar för projektet för Karolinska Universitetssjukhusets del.

Det färdiga systemet ska kunna integreras med befintliga system hos vårdgivaren. EU-projektet kommer även involvera patienter och vårdpersonal för att säkerställa att systemet blir användarvänligt för såväl patient som personal.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>