Kinnarps storsatsar på strategisk rådgivning för vård- och omsorgsmiljöer – nu lanseras Next Care
Hem NYHETER Kinnarps storsatsar på strategisk rådgivning för vård- och omsorgsmiljöer – nu lanseras Next Care

Kinnarps storsatsar på strategisk rådgivning för vård- och omsorgsmiljöer – nu lanseras Next Care

Publicerat av: Redaktionen

Ökat individfokus och större vårdbehov kommer att bli en utmaning för vården i framtiden.

Kinnarps storsatsar på strategisk rådgivning för vård- och omsorgsmiljöer – nu lanseras Next Care 2Forskningen visar att den fysiska miljön påverkar vårt välbefinnande. Att man får bo eller vistas på en plats där man känner sig trygg, delaktig och sedd är avgörande för vårt välmående. Därför lanserar Kinnarps nu Next Care – en metod i fem steg som visar vägen till den enskilda verksamhetens optimala vårdmiljö, något Kinnarps kallar läkande rum. Vårdmiljöer som ökar välbefinnandet hos alla som vistas i dem – brukare och vårdgivare såväl som anhöriga.

När det gäller vårdmiljöer så finns det möjlighet att åstadkomma stora förändringar. Kinnarps vet av erfarenhet att det inte bara handlar om ekonomiska resurser. Med rätt kunskap går det att skapa fysiska miljöer som ökar välbefinnandet hos alla som vistas i dem och som stödjer läkandeprocessen.

-Vård och omsorg är vår viktigaste samhällsfråga. Redan i dag har vi ett läge där vården ibland kan uppfattas som ojämlik och orättvis. Varför ska tillgången till en viss typ av behandling eller möjligheten att vistas eller bo i en väl utformad vård- och omsorgsmiljö vara ett lotteri beroende på var du bor?, säger Johan Franzén som är konceptansvarig för Kinnarps Next Care.

Kinnarps Next Care syftar till att ge en grundläggande förståelse kring hur vårdmiljöer aktivt kan utformas för att stimulera läkandeprocessen samt att beskriva de krav man bör ställa på inredning i dessa miljöer. Läkande rum är en miljö där varje individ känner trygghet, stimulans och delaktighet. En plats att höra hemma i, där man är bekväm och känner sig sedd. Helt enkelt rum där vård och omsorg är i fokus.

Metoden i Next Care bygger på en process i fem steg som involverar verksamhetens och projektets alla intressenter i vägen till deras optimala vårdmiljö. Processen grundar sig i Handbok för skapande av läkande rum, en tydlig och inspirerande guide i utformningen av vårdande miljöer.

Rätt inredning och val av möbler kan innebära stora samhällsvinster i form av färre fallskador, färre arbetsbelastningsskador och ett ökat välbefinnande för alla individer som vistas i dessa miljöer – brukare och vårdgivare såväl som anhöriga. Individfokus är den allra viktigaste trenden inom vård och omsorg.

– Att möta den enskilda människans förutsättningar och behov ställer stora krav på insikter och kunskap kring utformandet av nästa generations vårdmiljöer. Därför vill vi vara en aktör som bredare bidrar med vår samlade expertis och därigenom lyfter och belyser denna fråga, som spelar stor roll i hur individerna i dessa miljöer mår och fungerar, säger Johan Franzén.

I arbetet med att ta fram Next Care har Kinnarps haft nära samarbete med experter i vård- och omsorgsvärlden, forskare, arkitekter, arbetsterapeuter, enhetschefer, formgivare och anhöriga. Detta har bland annat mynnat ut i samtal om framtidens vårdmiljöer och läkande rum. Dessa filmer och intervjuer kan du ta del av på Kinnarps web.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>