Hem NYHETER Kombinationsbehandling krävs för att nå kolesterolmål

Kombinationsbehandling krävs för att nå kolesterolmål

Publicerat av: Redaktionen

Fler patienter med hög risk för hjärt-kärlsjukdom har mycket god nytta av kombinationer av kolesterolsänkande läkemedel för att ytterligare minska risken för stroke och hjärtinfarkt.

Kombinationsbehandling krävs för att nå kolesterolmål 3Det visar resultat från den så kallade Da Vinci-studien som nyligen presenterades på den årliga hjärtkongressen ESC (European Society of Cardiology). Kongressen genomfördes i år digitalt med drygt 116 000 deltagare från fler än 210 länder.

Höga nivåer av LDL-kolesterol i blodet är en känd riskfaktor för hjärt-kärlsjukdom där kolesterolsänkning med hjälp av läkemedel kan hjälpa till att minska risken för hjärt-kärlhändelse. Idag används statinersom förstahandsbehandling, men resultat från Da Vinci-studien visar att statiner ensamma – även om de används optimalt – inte hjälper patienterna att nå sina kolesterolmål.

– 80 procent av patienterna med mycket hög risk uppnår inte de rekommenderade målen för sitt kolesterol.Glädjande resultat från Da Vinci-studien visar dock att statiner i kombination medkolesterolsänkande läkemedelsåsom så ezetimib, bempedosyra och PCSK9-hämmare hjälper till att nå målnivåerna för LDL-kolesterol, säger Stefano Romeo, professor i molekylär och klinisk medicin, samt överläkare på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg, tillika huvudprövare i Sverige för de 300 svenska patienter som ingick i studien.

Färre än 10 procent av patienterna i Europa med mycket hög risk för hjärt-kärlsjukdom får idag någon form av kombinationsbehandling.

-Da Vinci-studien ger oss övertygande bevis på att särskilt patienter med hög risk för hjärt-kärlsjukdom har nytta av lägre kolesterolnivåer. Börjar vi använda kombinationsbehandlingar kommer vi sannolikt att sepositiva effekter på folkhälsan på sikt, säger Stefan Romeo.I studien ingick 5 888 patienter från 18 länder i Europa, varav 300 patienter från Sverige.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>