Läkarnas tid för fortbildning minskar kraftigt från redan låga nivåer
Hem NYHETER Läkarnas tid för fortbildning minskar kraftigt från redan låga nivåer

Läkarnas tid för fortbildning minskar kraftigt från redan låga nivåer

Publicerat av: Redaktionen

Läkarnas tid för fortbildning har minskat kraftigt från redan låga nivåer. På bara tre år, mellan 2012 och 2015, har antalet dagar för extern fortbildning minskat med 15 procent. Från 7,1 dagar 2012 till 6 dagar 2015.

En av tio specialistläkare har inte ägnat sig åt någon extern fortbildning alls under 2015.

Det visar resultatet av Läkarförbundets fortbildningsenkät, där 1 500 medlemmar svarat på hur mycket fortbildning de får. Resultatet är långt ifrån de tio dagar extern fortbildning per år som Läkarförbundet bedömer krävs för att upprätthålla kompetens i ett kunskapsintensivt yrke.Läkarnas tid för fortbildning minskar kraftigt från redan låga nivåer 2

Tiden för internutbildning och egen fortbildning uppgår nu endast till en timme, respektive två timmar per vecka vilket är betydligt mindre än nödvändigt. Specialistläkare bör sammanlagt kunna avsätta minst en halv dag i veckan för internutbildning och egen fortbildning.

– Resultatet är beklämmande. Läkare måste ha goda förutsättningar att under hela sitt yrkesliv ta till sig ny medicinsk kunskap. Undersökningen visar att så inte är fallet. I slutändan innebär utvecklingen att läkare i vissa delar av landet är uppdaterade på nya behandlingsmetoder och forskningsrön, medan man i andra delar halkar efter. Och att vi står allt längre ifrån en jämlik vård, säger Sofia Rydgren Stale, ordförande i Sveriges läkarförbunds utbildnings- och forskningsdelegation.

Läkarförbundet efterlyser ett tydligare nationellt ansvarstagande för hälso- och sjukvårdens kompetensutveckling. För att tydliggöra arbetsgivarnas ansvar för läkarnas fortbildning krävs en reglering i form av en föreskrift som tydligt kräver en systematiserad fortbildning där det finns en plan för varje medarbetares fortbildning.

– Läkare får idag inte den fortbildning de behöver och vi ser en kraftigt nedåtgående trend. Arbetsgivarens ansvar brister och vi anser att fortbildningen måste regleras i föreskrifter. En reglerad fortbildning ökar möjligheterna för en jämlik vård och hälsa då den säkerställer att inte endast läkare vid resursstarka verksamheter får fortbildning, säger Sofia Rydgren Stale.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>