Läkemedelsbranschen uppvisar starka siffror trots svensk lågkonjunktur
Hem UNDERSÖKNING Läkemedelsbranschen uppvisar nu starka siffror trots svensk lågkonjunktur

Läkemedelsbranschen uppvisar nu starka siffror trots svensk lågkonjunktur

Publicerat av: Redaktionen

Sveriges BNP minskade under tredje kvartalet i år och recession råder med en allmänt sviktande ekonomi.

Nya siffror för svensk utrikeshandel från SCB visar samtidigt en stadig uppgång i läkemedelsexporten och branschen går starkt även i den negativa konjunkturen.

Den totala svenska varuexporten uppvisade en svag ökning med 2 procent i värde jämfört med samma kvartal 2022, men en liten minskning i volym med 1 procent.

Samma period ökade läkemedelsexporten med 25 procent i värde och med 18 procent i volym, och var den varugrupp som uppvisade högst uppgång i värde.

Efter det tredje kvartalet 2023 är läkemedelsexporten uppe i samma exportvärde som under hela 2020. Branschen uppvisar en export på 114 058 miljoner hittills 2023, vilket är mer än 7 procent av det totala exportvärdet.

– Läkemedelsbranschens betydelse för Sveriges ekonomi växer stadigt. Sektorn gör ett tydligt avtryck på samhällsekonomin och bidrar till både jobb, välfärd och hälsa. Vi måste värna den positiva utvecklingen, särskilt då den globala konkurrensen om läkemedelsbranschens investeringar hårdnar.

Läkemedelsbranschen uppvisar starka siffror trots svensk lågkonjunktur

Frida Lundmark, sakkunnig Lif – de forskande läkemedelsföretagen

– För att långsiktigt attrahera internationella investeringar behöver svenska satsningar på innovation komma tillsammans med ett europeiskt ramverk som ger optimala förutsättningar. Därför är det otroligt viktigt att Sverige tar en tydlig position för konkurrenskraft i den europeiska debatten gällande översynen av EU:s läkemedelslagstiftning, säker Frida Lundmark, sakkunnig på Lif – de forskande läkemedelsföretagen.

Sveriges erbjudande till internationella läkemedelsföretag måste vara klart och enkelt, med tydliga och smidiga nationella ingångar och en professionell hantering av samarbeten. På en mer detaljerad nivå vill Frida Lundmark lyfta att det ofta är svårt för forskande läkemedelsföretag att få tillgång till hälsodata, något en statlig utredning nyligen fastslagit.

– Svårigheten att få tillgång till hälsodata hämmar inte bara möjligheterna att utveckla nya behandlingar, utan påverkar även Sveriges konkurrenskraft och ekonomi negativt. Det behövs en lagstiftning som ger life science-företagen ökad möjlighet till vidareanvändning av hälsodata. Lif ser att regeringen behöver gå vidare med utredningsförslaget om att de privata aktörernas samlade behov ska ses över i en särskild utredning.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>