Landstinget Dalarna sparar miljoner på återbruk
Hem NYHETER Landstinget Dalarna sparar miljoner på återbruk

Landstinget Dalarna sparar miljoner på återbruk

Publicerat av: Redaktionen

Genom att återanvända möbler och annat material sparar Landstinget Dalarna både på miljön och ekonomiska resurser.

Landstinget Dalarna sparar miljoner på återbruk 2”Det är glädjande att se att vi kan minska våra inköp med över en miljon per år genom relativt små medel. Det sporrar det fortsatta arbetet och att hitta liknande lösningar inom andra områden”, säger Anders Nordahl, miljö- och säkerhetschef.

Landstinget Dalarna har sedan 2014 en returverksamhet för förmedling av möbler, inredning, utrustning och förbrukningsmaterial mellan landstingets verksamheter. Den ekonomiska besparingen för 2017 genom att inte köpa nya möbler har beräknats till cirka 1 400 000 kronor. Siffrorna för 2018 ser ut att landa på cirka 1 300 000 kronor.

– Som en stor och viktig aktör i länet är det viktigt att vi tar vårt ansvar att minska miljö- och klimatpåverkan. Vi liksom många andra behöver ändra vårt konsumtionsmönster, säger Anders Nordahl.

– Eftersom vi har en väl fungerande logistik i länet så nyttjar vi befintliga transporter för att ta med exempelvis ett bord som ska flyttas från Falun till Mora. Den första saken som bytte ägare när vi drog igång tjänsten var faktiskt ett piano!

Genom att använda returverksamheten bidrar medarbetarna till att både minska resursanvändningen och onödigt avfall då det som köpts in återanvänds så långt det går.

– Målet är att ha gemensam returverksamhet för Region Dalarna tillsammans med intresserade kommuner i Dalarna. Detta skulle kunna spara en hel del pengar och innebära ytterligare ett steg i att minska vår klimatpåverkan, säger Anders Nordahl.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>